Hrvatski radio

Radio Osijek

Srednjovjekovna sakralna baština Osijeka

29.09.2014.

12:58

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Galeriji Waldinger do 5. listopada pogledajte izložbu o arheološkim istraživanjima srednjovjekovnog sakralnog kompleksa u Tvrđi.

Konzervatorski odjel u Osijeku u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti predstavlja rezultate sustavnih arheoloških istraživanja srednjovjekovnog sakralnog kompleksa unutar barokne cjeline franjevačkog samostana u Tvrđi. Istraživanjima je ustanovljen romanički, gotički i osmanski sloj lokaliteta. Izložbom se u Osijeku obilježavaju Dani europske baštine.

Ideja obilježavanja Dana europske baštine rođena je u Španjolskoj 1985. kada je predložena inicijativa "Otvorenih vrata kulturnih dobara". Smisao je Dana povezivanje europskih zemalja putem kulturno-povijesnih vrijednosti kao zajedničkog kulturnog nasljeđa našeg kontinenta. Hrvatska se obilježavanju pridružila 1995., a ove godine program je osmišljen od 18. rujna do 12. listopada u 15 gradova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.