Hrvatski radio

Radio Osijek

Stalni postav Gradskog muzeja Vukovar

23.01.2014.

08:31

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvadeset tri godine nakon ratnih razaranja te poslije višegodišnje obnove kompleksa dvorca Eltz danas se u Gradskom muzeju Vukovar otvara druga faza stalnog postava.

U dvorcu Eltz prošle je godine u Noći muzeja otvorena prva faza stalnoga postava u prizemlju dvorca, a od večeras u 18 sati, kada stalni postav otvori ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, moći će se vidjeti još 3.500 četvornih metara izložbenog prostora u 17 soba na prvom katu, četiri tematske cjeline na drugom katu i u potkrovlju.

U drugom dijelu postava najvećim dijelom izložena je građa iz fundusa Gradskog muzeja Vukovar. Značajan dio izložene građe koja je podrijetlom s vukovarskog područja čuvao se od vremena Drugog svjetskog rata do danas u Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu, Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, Arheološkom muzeju u Zagrebu, Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku,  Muzeju Slavonije u Osijeku  i Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, Strossmayerovoj galeriji u Zagrebu te je u prigodi definiranja stalnog postava ustupljen na trajnu posudbu. Za popunu muzejskih zbirki svoju građu ustupili su i Etnografski muzej u Splitu, Zavičajni muzej Stjepana Grubera iz Županje i Posudionica i radionica narodnih nošnji u Zagrebu. Za stalni postav izvršen je i otkup građe za popunu muzejskih zbirki  i to najvećim dijelom etnografske i povijesne građe.

Novi stalni postav Gradskog muzeja Vukovar u svojoj poveznici spomeničke cjeline i  likovnog muzejskog sadržaja na jedinstven način prezentira temu arheološke prošlosti vukovarskog kraja, povijesni razvoj Vukovara, život na lesnom grebenu – etnografsku baštinu i tradicijsku kulturu, multimedijalnu prezentaciju Domovinskog rata i ratnu kronologiju, te temu Vukovar danas - život u višenacionalnoj zajednici.

Obnovljena spomenička cjelina Gradskog muzeja Vukovar dio je projekta "Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol" Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i Razvojne banke Vijeća Europe.

Poslušajte što je o postavu rekla autorica  i ravnateljica Muzeja Ruža Marić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.