Hrvatski radio

Radio Osijek

Susreti književnih kritičara u Đakovu: laureati Kolar i Ivankovac

01.07.2014.

19:04

Autor: Radio Osijek/ HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Laureati 17. đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara su Mario Kolar iz Koprivnice za knjigu kritika "Nuspojave čitanja" i Davor Ivankovac iz Nuštra pokraj Vinkovaca za niz kritika objavljenih između dvaju Susreta.

Susreti su održani u okviru 48. Đakovačkih vezova, a odluku o nagradama donijelo je Prosudbeno povjerenstvo Susreta koje je Kolaru dodijelilo Nagradu Julija Benešića, a Ivankovcu Povelju uspješnosti Julija Benešića. Dok se nagrada dodjeluje autorima na razini cijele Hrvatske, Povelja uspješnosti uvijek se dodjeljuje autorima iz istočne Hrvatske.Imena nagrađenih objavio je i o njihovome radu govorio predsjednik Prosudbenog povjerenstva Susreta Goran Rem.Središnja tema okrugloga stola ovogodišnjih susreta bila je Književna kritika spram kritičkog pristupa drugim umjetnostima, a tom je prigodom nekoliko autora, uz moderatora Božidara Petrača,
predsjednika Društva hrvatskih književnika, govorilo o utjecaju medija i modernih tehnologija poput blogerske književnosti na književnu kritiku te koliko je ona u tom procesu izložena estradizaciji i senzacionalizmu.
"Danas se književno djelo ne može čitati bez medija koji su skloni estradizaciji, senzacionalizmu, a što književno djelo nema", rekao je Petrač.Uz Petrača i Rema, na 17. susretima sudjelovali su i Vinko Brešić, Ljerka Car Matutinović, Sanja Jukić, Stjepan Blažetin, Ivan Trojan, Josip Palada i Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.Žigmanov je predstavio novu Trijenalnu književnu nagradu Antun Gustav Matoš za najbolju knjigu poezije, utemeljenu s ciljem pospješivanja sus tavnog pristupa valorizaciji aktualne književne produkcije među Hrvatima u Vojvodini

      

             


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.