Hrvatski radio

Radio Osijek

Sveta Lucija - vrijeme za božićnu pšenicu!

12.12.2014.

20:54

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Trinaestog prosinca spomendan je svete Lucije, kada se po tradiciji sije pšenica i počinje se odbrojavati 12 dana do Božića. Lucija je zaštitnica vida, krojača i kovača.

Osim sijanja pšenice, tradicija Lucijina donosi niz zanimljivih običaja.
Jedan od običaja za mlade je da na papiriće napišete 13 muških/ženskih imena i svakog dana, počevši od Dana svete Lucije izvlačite po jedno ime i papirić spalite.  Na sam Božić ostat će vam jedan papirić na kojem će pisati ime vašeg budućeg dečka/cure. Pozor – nemojte viriti koje ime izvlačite jer će tako biti zanimljivije kada na sam Božić saznate tko vam je u sljedećoj godini suđen!
U nekim dijelovima Hrvatske mladi ispunjavaju 12 papirića, a jedan ostave prazan. Ako baš taj prazan papirić ostane na Božić, znači da ćete sljedeće godine biti solo. Također, još jedan zanimljiv običaj kaže da se od Dana svete Lucije pa do Božića počinju zapisivati vremenske prilike. Ovako ćemo znati kakvo će nam biti vrijeme 12 mjeseci u sljedećoj godini. U prošlosti u Slavoniji,  Dalmaciji i na otocima djeca se nisu darivala na Dan svetog Nikole, već na Dan svete Lucije. Dakle, evo još jedne prilike za poklon, ukoliko vam je Nikola donio samo šibu!

                 

Na Dan svete Lucije i večer uoči nje djeca i mladi su u manjim skupinama obilazili od kuće do kuće noseći izdubenu tikvu kojoj bi izrezali šupljine u obliku očiju, nosa i usta i osvijetlili je svijećom dajući joj sablasni izgled, dakle nešto slično kao za Noć vještica. Tikvu su dizali do prozora i njome plašili djecu, govoreći: 'Ide baba Luca, po selu se smuca'. Tako bi izmamili domaćine da im otvore vrata i da im daruju jabuke, novac i slično.
U sjeverozapadnom dijelu Hrvatske kao i nekim dijelovima Slavonije u ruralnim se sredinama zadržalo vjerovanje da onaj tko na Dan svete Lucije  počne praviti stolčić, pa ga svaki dan izradi toliko da bude gotov na Badnjak, a onda na ponoćki u crkvi stane na njega i okrene se prema vjernicima može jasno vidjeti vještice među nazočnim ženama. Dakle, što čekate, na posao!
Sveta Lucija je zaštitinica očiju pa se na taj dan štede oči kako bi nas dobro služile u sljedećoj godini.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.