Hrvatski radio

Radio Osijek

U Brođancima 42. Olimpijada starih športova

31.08.2014.

11:03

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Brođancima se danas održava 42. Olimpijada starih športova, jedna od naših najstarijih tradicijskih manifestacija.

Predsjednik organizacijskog odbora ovogodišnje Olimpijade Veljko Gudelj najavio je nastup 1034 prijavljena natjecatelja koji su raspoređeni u 435 sportskih ekipa. Natjecatelji dolaze iz osam hrvatskih županija, odnosno ukupno 35 mjesta. Za praćenje športskih natjecanja u 22 discipline zadužena su 34 suca.

Olimpijadu starih športova otvorio je osječko-baranjski dožupan Dragan Vulin, a olimpijski plamen upalila je Maja Anić, veslačica osječkog Iktusa, trostruka osvajačica brončane medalje na europskim veslačkim prvenstvima. 

Organizatori kažu kako je tradicija očuvana unatoč lošim gospodarskim uvjetima i nedostatku sponzora, no svima je cilj održati tradiciju po kojoj je poznato mjesto Brođanci kao olimpijsko selo, a olimpijada je odavno postala prepoznatljiv turistički sadržaj Općine Bizovac. 

Prvi je put Olimpijada je u Brođancima održana 25. veljače 1973., čime su organizatori željeli očuvati narodnu baštinu tog kraja, a s vremenom je postala tradicionalna. Bit će tu uvijek popularnog povlačenja užeta, bacanja kamena s ramena, gađanja potkova, trčanja u vrećama i disciplina egzotičnih naziva- čočak, čula, banga, kozana, tokač, vranići, nožićanje i slično. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.