Hrvatski radio

Radio Osijek

"Umirući vojnik" ponovno u Muzeju likovnih umjetnosti

26.05.2023.

13:16

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

povratak Umirućeg vojnika

povratak Umirućeg vojnika

Foto: Amoreta Bajto / HRT

Spomenik palim vojnicima 78. Šokčevićeve pukovnije kipara Roberta Frangeša Mihanovića, poznatiji kao "Umirući vojnik" vraćen je danas, nakon temeljite obnove i restauracije, u osječki Muzej likovnih umjetnosti. Nastao kao spomen na Slavonce koji su poginuli na dalekom češkom bojištu, spomenik je ima dugu i burnu povijest u kojoj je više puta spašavan od uništenja, a, kada se zato ostvare uvjeti, vratit će se na mjesto na kojem je bio prvotno postavljem. 

U Muzej likovnih umjetnosti vraćen je danas restaurirani spomenik palim vojnicima 78. Šokčevićeve pukovnije kipara Roberta Frangeša Mihanovića. Podsjećamo kako je, na inicijativu ravnatelja Muzeja likovnih umjetnosti Eduarda Hudolina, a u suradnji s Osječko – baranjskom županijom i Gradom Osijekom, u listopadu 2022. godine demontiran iz Parka kralja Držislava te prevezen na restauraciju u Zagreb, u Ljevaonicu umjetnina ALU.

Spomenik poginulim vojnicima i časnicima 78. pješadijske domobranske pukovnije generala Josipa Šokčevića, poznat kao „Umirući vojnik“, u Osijeku je postavljen 1898. godine, u sadašnjem Perivoju kralja Tomislava. Nakon toga nekoliko je puta mijenjao mjesto, a 1945. g. je uklonjen. U Osijek je vraćen 1964. godine i postavljen u dvorište današnjeg Muzeja likovnih umjetnosti. Restauriran je 1991. godine za izložbu “Tisuću godina Hrvatske skulpture”, a od 1996. godine se nalazi u Parku kralja Držislava. Spomenik je izliven u svijetloj nepatiniranoj bronci, a postavljen je na visoko kameno postolje. Skulptura je oblikovana u dinamičnoj kompoziciji koja prikazuje trenutak ranjavanja vojnika. Ovo djelo kipara Roberta Frangeša Mihanovića smatra se jednim od najznačajnijih javnih spomenika hrvatske moderne i prvom impresionističkom skulpturom u hrvatskoj umjetnosti.

Skulptura za sada ostaje u dvorištu Muzeja likovnih umjetnosti,no planirano je da se vrati na svoju prvobitnu poziciju – Perivoj kralja Tomislava. Radi se o jugozapadnom dijelu perivoja gdje se danas, na mjestu kosturnice iz Drugog svjetskog rata, nalazi spomen ploča uz koju se svake godine obilježava Dan oslobođenja Osijeka iz tog razdoblja. Na tom je mjestu bio i spomenik žrtvama fašizma, miniran 1991. godine. Preporuka je to i UNESCO-a, pokušati skulpture vratiti na izvorne pozicije, jer su jednako vrijedne kao i skulpture.

Galerija
povratak Umirućeg vojnika, Foto: Amoreta Bajto/HRT
povratak Umirućeg vojnika, Foto: Amoreta Bajto/HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.