Hrvatski radio

Radio Osijek

Umjetnička akcija studenata za HNK

19.01.2014.

14:38

Autor: Sanja Račić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku i dalje je bez obnašatelja dužnosti intendata jer se Grad i Županija, na čelu kojih su različite političke opcije, ne mogu dogovoriti oko njegova izbora. Studenti Odsjeka glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku stoga su ispred Kazališta izveli Umjetničku akciju prosvjedujući protiv takvog stanja.

"Nismo na strani ni Grada ni Županije već smo za umjetnost i njezino odvajanje od politike", kažu studenti. Dekanica Umjetničke akademije u Osijeku Helena Sablić-Tomić, potresena stanjem u Kazalištu u kojem je plaća djelatnicima jedva isplaćena, a dvije premijerne predstave odgođene, predlaže da se kazalište otvori studentima i Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. 
Studentsku etidu "Stolice-političke igre za početnike" i dio predstave "5.osječka" gledao je i Božidar Šnajder kojega Osječko-baranjska županija podupire u izboru za intendata, ali predstavnika Županije nije bilo.
Čelnici grada studentima su i zapljeskali, a zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham izjavio je kako se nada skorom rješenju problema i najavio sastanak u Ministarstvu kulture već idućega tjedna.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.