Hrvatski radio

Radio Osijek

"Valjalo bi me zamisliti sretnim"

24.10.2014.

09:33

Autor: Amoreta Bajto/Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga „Grupa građana“ Osijek i Umjetnička akademija u Osijeku u suradnji s Nakladom Ljevak osmislila je književno-performerski događaj, promociju hvaljene zbirke priča „Valjalo bi me zamisliti sretnim“ Davora Mandića. Više poslušajte u našoj emisiji "Dobar dan".

"Davor Mandić, pulsko-riječki književnik, kritičar i kolumnist Novog lista te rocker i alternativac po vokaciji, svaki svoj javni nastup obogaćuje elementima performansa i uključuje publiku. Pročitajte što o piscu i knjizi kaže urednik Nenad Rizvanović: „Mogao je Davor Mandić napisati i drukčiju knjigu, možda priručnik za podvodni ribolov ili vrtlarstvo na Kvarneru. Ili, ako bi baš krenulo po zlu, neko ispovjedno polu/semi/autobiografsko štivo u kojem će ispasti pametniji, načitaniji i ljepši nego što jest, jer takva je danas moda, bože moj. I nitko ne bi imao ništa protiv: momak lijepo piše, ima smisla za literaturu, jedino bi možda pokoja knjižničarka pomislila kako je od tog dečka ipak nešto drugo očekivala.Pa ipak eto, tko zna kako i zašto, sve je to još pomalo tajanstveno, taj Davor Mandić nije napisao knjigu koja je potrebna samo njemu: čitateljica ili čitatelj lako će shvatiti kako u ovim lijepim pričama postoji nešto literarno fino, druželjubivo, antikompromisno i substvarnosno. Sat na ormaru malo drukčije kuca nakon ovih priča: vjetrić je puhnuo u zavjese jer su balkonska vrata otvorena. Mandić zna biti duhovit poput Davora Slamniga u „Čudovištu“ ili profinjeno melankoličan poput Stanislava Habjana u „Nemogućoj varijanti“. Sva sreća da Davor Mandić te knjige nije pročitao jer se možda ne bi usudio napisati svoju knjigu. Knjiga je, naposljetku, spremna da vas u duga popodneva nahrani blesavim planovima, blistavim promašajima, fantastičnim snovima i drugim jednostaničnim čudima. Uživajte”. A što nekonvencionalni Mandić, koji tvrdi kako se grozi pisanja biografija, kaže o samome sebi?

“Grozim se bilješki o piscu. Ili moraš, kao fol u trećem licu, slušati litanije o veleuspjesima tih egomanijaka, ili se moraš, što je još gore, probijati naplavinama tzv. duhovitosti u opuštenim biografijama da bi došao do neke informacije. Kako uspjeha nemam pa da pomislim da možda i nije tako loše o sebi govoriti u trećem licu, reći ću da su bilješke glupost. Gdje sam i kada rođen? Pa koga to zanima? Kao da je bitno da sam prozni debitant u 37. godini. To sačuvaš za sebe jer kako će kritičar (nije sinegdoha, onaj jedan kritičar u Hrvatskoj) gledati na tu činjenicu blagonaklono? Toliko početničkih grešaka, a toliko godina. Zakašnjeli debitant, eto naslova kritike. Dakle ni riječi o tome. Uostalom legitimira me to što znam što je sinegdoha”."

/poziv organizatora, Udruge "Grupa građana"/

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.