Hrvatski radio

Radio Osijek

Vučedol: Vukovarska golubica mira se vraća kući!

16.05.2014.

16:22

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Muzeju vučedolske kulture svečano je obilježen početak radova na stalnom postavu tog muzeja, a istom je prigodom predstavljen i tijek realizacije Projekta arheološkog kompleksa Vukovar vrijednog 130 milijuna kuna. U Vučedolu su bili i ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić, ministar turizma Darko Lorencin i zamjenik ministra regionalnog razvoja Jakša Puljiz.

"Za radove na stalnom postavu muzeja Ministarstvo kulture izdvojilo je 15 milijuna kuna i njim završava faza koja je obuhvatila izgradnju i Muzeja vučedolske kulture te pripreme za projektnu dokumentacije Arheološkog parka Vučedol i završetak projekta najavljen za 2018. godinu, kazala je ministrica kulture", Andrea Zlatar-Violić te istaknula da posebnom zadaćom smatra povratak Vukovarske golubice u Vučedol. Golubica,dodala je, simbol je mira koji bi trebao spajati sve zemlje regije.

           


To je i početak novog multifunkcionalnog projekta koji s jedne strane obuhvaća program sustavnih interdisciplinarnih istraživanja arheološkog lokaliteta Vučedol, koji širi prostor Vučedola prezentira kao arheološko–povijesni, ali isto tako i kao turističko-ugostiteljski i športsko–rekreativni centar. U cijelosti ga je osmislio Ministarstvo kulture RH. O razvojnim mogućnostima očuvanja, obnove, prezentacije i promocije, kao i povećanju vidljivosti vrijedne kulturne baštine – arheološkog lokaliteta Vučedol, ali uz istovremeni  razvoj turizma, malog poduzetništva koje pridonosi zapošljavanju i boljoj socijalnoj koheziji te u konačnici znači gospodarski oporavak grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, jačanje regije, kao i ostvarivanje ciljeva Strategije Europske unije za dunavsku regiju govorit će Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture, Darko Lorencin, ministar turizma i  Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnog razvoja. Realizacija ovog projekta u ukupnoj vrijednosti od 130 milinuna kuna moguća je zbog iznimnih prirodnih mogućnosti i prednosti ovoga prostora: rijeka Dunav, koja se na tom mjestu razlijeva oko velikog broja pješčanih otoka, 20 m iznad Dunava uzdignuta lesna ploča prekrivena raslinjem i vinogradima s kojih se pruža vidik u širinu od deset kilometara; arheološka podloga svjetski poznatog lokaliteta Vučedol kojega su tri platoa prapovijesnog naselja  orijentirana u polukrugu prema rijeci Dunav, sagrađena muzejska infrastruktura – Muzej Vučedolske kulture - gdje će biti prezentirani nalazi, zatim postojeći, ratom devastirani, ugostiteljsko-turistički i športsko-rekreativni kapaciteti kao dio vrlo popularnog izletišta.

               

    

                                                 Arheološki muzej Vučedol

Taj zahtjevan interdisciplinarni projekt se sastoji od dvije cjeline:

- Znanstveno-arheološka cjelina – obuhvaća Muzej vučedolske kulture, znanstveno-istraživački centar smješten u Vili Streim, arheološki park, planetarij, rekonstrukciju vučedolskih kuća, rekonstrukciju megarona ljevača bakra, rekonstrukcije sojenica, pristanište za monoksile, arheološka istraživanja, arheološku školu, vučedolsko gospodarstvo – poljoprivreda i stočarstvo, eksperimentalnu arheologiju, radionice starih zanata – lijevanje bakra, proizvodnja keramičkog posuđa, izrada alata, tkanje; konzervatorsko-restauratorske radionice, umjetničke radionice, edukativne radionice za djecu, šetnje vidikovcima.
- Turističko-ugostiteljska i sportsko-rekreativna cjelina – obuhvaća smještajne kapacitete – hotel, restoran s terasama, bazen, sportske terene, turističku lučicu za manje brodove i čamce, biciklističke staze, pristupne ceste, parkirališta za autobuse i osobne automobile
Do kraja prvog kvartala 2015. dovršit će se potrebna dokumentacija, početak radova počinje u drugom kvartalu 2015. , a dovršetak se planira 2018. godine.
             


Projekt Vukovar – Vučedol – Ilok što ga financira ga Vlada RH s 25 posto i Razvojna banka Vijeća Europe (CEB) sa 75 posto u ukupnom iznosu od 226 milijuna kuna dio je nacionalne i regionalne strategije zaštite pokretne i nepokretne kulturne baštine i njezine obnove, a pripremila ga je 2004. godine stručna skupina pri Ministarstvu kulture. Dio Projekta Vukovar – Vučedol Ilok završen je 2011. kada je svečano otvorena obnovljena spomenička cjelina kompleksa dvorca Eltz u Vukovaru, dok je stalni postav današnjeg Gradskog muzeja Vukovar sa novim muzejsko-galerijskim i multikulturalnim centrom otvoren 24. siječnja 2014. godine. U okviru obnove kompleksa dvorca Eltz uređen je perivoj dvorca a istražene su i obnovljene 4 barokne vlastelinske kurije. Osim kompleksa dvorca Eltz, u sklopu projekta Vukovar – Vučedol- Ilok obnovljena je i povijesna barokna jezgra grada sa 12 istraženih i obnovljenih zgrada. Lokalitet Vučedol arheološki je istražen, a tijekom istraživanja organizirana je i međunarodna arheološka škola. U Iloku je započela obnova povijesne jezgre koja predstavlja najznačajniju srednjovijekovnu urbanu cjelinu u hrvatskom dijelu Podunavlja, dovršena su arheološka istraživanja tog područja, istražen je i obnovljen dvorac Odeschalchi u kojemu je u veljači 2010. otvoren novi postav Muzeja grada Iloka, uređen je krajolik u povijesnoj jezgri te su otpočela istraživanja u Franjevačkom samostanu i u crkvi Sv. Ivana Kapistrana.

                                        Vučedolska golubica, terina i čizmica


Novim pristupom supostojanja znanstvenih istraživanja po najvišim standardima, atraktivnog i aktivnog muzejskog postava jedinstvenog fenomena svjetske kulturne i povijesne baštine koji potječe iz bakrenog doba, te prateći obrtnički i turistički kapaciteti otvaraju se mogućnosti razvoja koji bi Vukovar, Vučedol i Ilok upisali na svjetske znanstvene, kulturne, gospodarstvene i turističke mape. Naime, bogata kulturna baština u Republici Hrvatskoj osim u turizmu, otvara prilike za razvoj  i drugih djelatnosti koje su vezane na kulturu i druga socio-ekonomska područja a koja mogu pridonijeti njihovom rastu na osnovama održivog razvoja. Održiva obnova kulturnih dobara  potiče razvoj poduzetništva, prometa, znanosti, zaštite okoliša te pridonosi urbanom i regionalnom napretku, povećanju broja zaposlenih i jačanju socijalne kohezije te Position Paper Croatia 2014-2020 ističe potrebu jačanja zaštite, valorizacije i upravljanja kulturnim resursima s obzirom na njihov turistički i poslovni potencijal.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.