Hrvatski radio

Radio Osijek

Završnica festivala InterVox

11.05.2014.

09:01

Autor: Amoreta Bajto/Hrvoje Šimunović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svečanim koncertom pobjednika i uručenjem nagrada u osječkom HNK-u u nedjelju završava 2. međunarodno natjecanje “Lav Mirski”. U ponedjeljak su na rasporedu predavanja te koncert opernih arija i solo pjesama u izvođenju vokalnih solista Fakulteta za glazbu i vizualne umjetnosti iz Pečuha.

Središnji je to događaj festivala InterVox, koji se od 8. do 12. svibnja, u organizaciji Umjetničke akademije, drugi put održava u Osijeku. U čak sedam kategorija natječu se 64 mlada pjevača iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Srbije, BiH. Riječ je o studentima i učenicima solo pjevanja, kao i o diplomiranim mladim vokalnim umjetnicima iz regije. Izvedbe prati i vrjednuje stručni ocjenjivački sud: Martina Zadro (Hrvatska), Milica Stojadinović (Srbija), Veseljko Barešić (Hrvatska) i Berislav Jerković (Hrvatska). HNK u Osijeku kao partner dodijelit će posebnu Intendantsku nagradu najuspješnijem solistu.

                                         

                       S prošlogodišnjeg Međunarodnog pjevačkog natjecanja Lav Mirski

Završnici je u subotu prethodila Smotra pjevačkih zborova i ansambala grada Osijeka na kojoj je nastupilo 11 zborova, a riječ je o školskim i gradskim zborovima koji su se pridružili ideji afirmacije Osijeka kao grada zborskog pjevanja.
Nakon predavanja redatelja Ivana Lea Lema, o temi “Gluma u glazbenom teatru”, za ponedjeljak (na UAOS-u) s početkom u 17 sati u planu je predavanje dr. Andrijane Včev zanimljivoga naziva: Kako sačuvati dobar glas?
Posljednje događanje u sklopu višednevne manifestacije koncert je opernih arija i solo pjesama u izvođenju vokalnih solista Fakulteta za glazbu i vizualne umjetnosti iz Pečuha. Umjetnička akademija u Osijeku njeguje dugogodišnje dobre odnose s tim fakultetom, a koncert predstavlja nastavak suradnje između Studija pjevanja u Osijeku i Pečuhu. Koncert je na programu u ponedjeljak, 12. svibnja, u 19.30 sati u Muzeju Slavonije/Gradska straža (atrij). Ulazak je slobodan.

Festival se sastoji od nekoliko iznimno kvalitetnih glazbenih događanja od kojih kao najznačajnije treba istaknuti: 2. međunarodno natjecanje pjevača Lav Mirski, 1. Smotra pjevačkih zborova i ansambala grada Osijeka, Koncert solista Fakulteta za glazbu i vizualne umjetnosti Pečuh, stručna predavanja na temu zdravlja pjevačkog glasa. Festivalske će programe upotpuniti predavanja, te koncert solista pečuškog Fakulteta za glazbu i vizualne umjetnosti koji će se 12. svibnja održati u Muzeju Slavonije. "Riječ je o novom međunarodnom festivalu. Želja nam je osnivanje baš ovakve kulturne manifestacije, jer je Osijek grad dobre vokalne glazbe. Publici kroz razne koncerte želimo predstaviti domaće i inozemne umjetnike, soliste, ansamble i zborove, operne premijere, te organizaciju seminara i radionica. Sudjelovat će više od 300 umjetnika. Najveća novina bit će međunarodno pjevačko natjecanje Lav Mirski, s kojim festival i započinje”, kaže Berislav Jerković.

                                        
 
                       S prošlogodišnjeg Međunarodnog pjevačkog natjecanja Lav Mirski
 
Jerković dodaje da unatoč dvostruko većem broju sudionika nego prošle godine Intervox ostaje festival koji se ponajprije vodi kvalitetom. I ove će godine izvedbe natjecatelja vrednovati četveročlani stručni žiri.
 
Pobjednike festivala očekuje nastup u Hrvatskom narodnom kazalištu na jednom od lipanjskih koncerata. "Bit će to prigoda za dodatno predstavljanje mladih umjetničkih snaga pred velikim auditorijem u vrhunskim uvjetima", istaknuo je v.d. intendanda osječkog HNK-a, Miroslav Čabraja.
 
Festivalski koncerti, predstave i radionice održavat će se u prostorima Umjetničke akademije, na Trgu Slobode, u Hrvatskom narodnom kazalištu i Muzeju Slavonije. Ulazak na sve programe je slobodan.
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.