Hrvatski radio

Radio Osijek

Žetva i vršidba s početka 20. stoljeća

05.07.2014.

23:17

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na imanju "Ilijin i Rezin stan" nedaleko od Županje danas je održana 12. tradicijska priredba "Kruh naš svagdašnji - žetva i vršidba u prošlosti" u sklopu koje je upriličen prikaz žetve i žetvenih običaja u Slavoniji s početka 20. stoljeća, kada se žito kosilo ručno.

Mirko Bačić, direktor Turističke zajednice grada Županje, koja je i organizator priredbe "Kruh naš svagdašnji - žetva i vršidba u prošlosti", istaknuo je kako organizatori žele da priredba privuče turiste u Slavoniju, ali i da se ožive već pomalo zaboravljeni narodni običaji. 
Među mnogobrojnim posjetiteljima bilo je i pedesetak turista koji su iz Zagreba stigli izletničkim vlakom "Žetelac express", organiziranim u suradnji s Hrvatskim željeznicama. Pored domaćih, vlakom je na piredbu doputovala i nekolicina turista iz Brazila, Kine i Japana. Domaćini su ih poslužili tradicionalnim slavonskim kulinarskim specijalitetima poput guščjeg paprikaša, koji su Slavonci jeli za žetve.
U prikazu žetve u prošlosti sudjelovali su članovi kulturno-umjetničkih društava i konjogojskih udruga iz županjskog dijela Posavine, okupljeni u "mobu", koju su u prošlosti činili rođaci, prijatelji i susjedi kako bi zajednički sudjelovali u žetvi ili nekom drugom zahtjevnijem poslu. Predstavljeni su i strojevi kojima su se koristili u žetvi, poput starog traktora i levatora i dreše.
Posjetitelji su također imali prigodu voziti se zaprežnim kolima po poljima, a na izložbeno-prodajnom sajmu razgledati narodne rukotvorine i kušati slavonske tradicionalne prehrambene proizvode.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.