Hrvatski radio

Radio Osijek

49. Kolonija kipara naivaca u Ernestinovu

17.07.2022.

19:20

Autor: Radio Osijek/TM

Park skulptura u Ernestinovu

Park skulptura u Ernestinovu

Foto: HRT / Radio Osijek

U Ernestinovu se od subote, 30. srpnja, do subote 6. kolovoza u Parku skulptura održava 49. Kolonija kipara naivaca. Pogledajte kako nastaju jedinstvene skulpture naive, zapjevajte, zaplešite i opustite se s nama u najljepšem općinskom parku u Hrvatskoj, pozivaju organizatori.

Izrada skulptura i slika, izložba u galeriji Petar Smajić, sport, koncerti, nastup KUD-ova, dječji dan uz mnoštvo zabavnih igara i radionica, kino projekcija, jahanje ponija, napuhanac, humanitarna prodaja kolača, čobanijada, izložba old timer automobila, konjičke zaprege...samo su neki od sadržaja koji očekuju posjetitelje za vrijeme trajanja Kolonije i svi su besplatni.

Na Koloniji sudjeluju kipari: 

MATO TIJARDOVIĆ, Osijek 

SINIŠA TEŠANKIĆ, Ernestinovo 

IVICA TOLIĆ, Ernestinovo 

LUKA TOLIĆ, Ernestinovo 

NEDO MALENICA, Ernestinovo 

VLADO HRŽICA, Antunovac 

ZVONIMIR DANGUBIĆ, Hlebine 

KATARINA PARAĐ VOJKOVIĆ, Velika Gorica 

IVO FORJAN, Bilje 

IVO MIŠIĆ, Zmajevac 

RAJKO SROK, Viškovo

FULOP ATTILA, Bačko Gradište (Srbija) 

ŽELJKO ILIĆ, Klanjec 

ALOJZ GRABROVEC, Rogatec (Slovenija)

te slikari:

IVO KOLAR, Križevci 

ROZVELT KAPOVIĆ, Osijek 

IVAN ANDRAŠIĆ, Koprivnica 

DOMAGOJ BERČIĆ, Rijeka 

EVA MEŠTROVIĆ, Rijeka 

SAŠA SERMEK, Grabovac 

ZLATKO KOLAREK, Hlebine 

STJEPAN PONGRAC, Hlebine 

JOSIP MUJČINOVIĆ, Ernestinovo 

KATARINA VOJKOVIĆ, Velika Gorica 

MAJA SORAJA KOVAČIĆ, Velika Gorica

Nakon godina u kojima su epidemiološke mjere ograničavale brojne manifestacije, pa i ovu ernestinovačku, ovogodišnja, 49. zaredom Kolonija kipara naivaca održat će se u punom opsegu najavljuje načelnica općine Marijana Junušić: „Zbog epidemioloških mjera Koloniju smo dvije godine održavali samo u kiparskome dijelu, no izostala su druženja uz utakmice, velike koncerte i gastronomske priredbe. Koliko vidimo, ljudima je to jako nedostajalo, pa smo ove godine "nabrijali" program i mislim da će nas opet posjetiti tisuće Osječana i stanovnika mjesta u bližoj i daljnjoj okolici. Oduvijek se na Koloniju dolazilo zbog dobre zabave, pa jamčim da nastavljamo u duhu ernestinovačke tradicije dobrih plesnjaka. Osim nogometnog turnira, 31. srpnja imat ćemo prodaju domaćih kolača u Parku skulptura, a nakon svečanog otvorenja izložbe slika Ive Kolara u Galeriji "Petar Smajić" i otvorenja 49. Kolonije slijedi večernji koncert klape Cambi, nakon čega se nastavlja ples i pjesma uz živu glazbu. Ugostit ćemo 1. kolovoza navečer žensku klapu Allegre, 2. kolovoza nastupaju "Petefi Šandor" Laslovo, MPS Baje Ivanovac, KUD "Klasje Slavonije" Antunovac i KUD "Lipa" Semeljci. Srijeda, 3. kolovoza, rezervirana je za Dječji dan ("Afrika dan") u Parku skulptura s igrama, besplatnim zabavnim parkom i jahanjem ponija te Kino na otvorenom i crtiće. U četvrtak, 4. kolovoza, dolazi nam Maja Šuput, a nakon njezinog nastupa opet slijedi druženje do kasno u noć uz glazbu uživo. Svatovske zaprege i revijalna vožnja u Parku skulptura i tamburaši TS Salaš na redu su 5. kolovoza, a dan poslije, nakon izložbe oldtimer automobila, večernji je koncert Silver banda”, najavljuje načelnica Junušić.


U slučaju kiše program će se održati ispod šatora u parku, uz slobodan ulaz. 

Program 49. Kiparske kolonije u Ernestinovu

Program 49. Kiparske kolonije u Ernestinovu

Foto: Screenshot / -

Kako je sve počelo?

U Ernestinovu je sredinom svibnja 1973. utemeljen ˝Inicijativni odbor za izgradnju Galerije kipara naivaca Jugoslavije˝. Na prvoj sjednici odbora održanoj u današnjoj Osnovnoj školi Ernestinovo, prihvaćen je prijedlog izgradnje Galerije te organiziranje radne kiparske kolonije u ljetnim mjesecima iste godine. Zamišljeno je da tom prilikom izrađene drvene skulpture budu temelj budućoj galeriji koja se namjeravala izgraditi u sklopu planiranog Društvenoga centra u Ernestinovu, a po uzoru na Galeriju slikara naivaca u Hlebinama.

U organizaciji tadašnje Osnovne škole u Ernestinovu i Inicijativnog odbora za izgradnju Galerije kipara naivaca, povodom dana škole, 9. i 10. lipnja 1973. godine, u predvorju ernestinovačke škole postavljena je izložba skulptura naivnih kipara Slavonije.

U vrijeme održavanja izložbe članovi inicijativnog odbora Smajić, Tešankić i Tijardović iznijeli su zamisao o ˝stvaranju umjetnika u drvu hrasta u Ernestinovu˝ i o zajedničkom druženju i sakupljanju radova za izgradnju mjesne galerije kipara naivaca. Zamisao je našla na plodno tlo te je tako nastala Ernestinovačka kolonija.

Zanimanje kod izvornih kipara bilo je izuzetno, pa je na 1. Ernestinovačkoj koloniji kipara naivaca, organiziranoj od 1. do 15. kolovoza 1973. godine, sudjelovalo 12 umjetnika. Kipari su stvarali u samom središtu mjesta, u ernestinovačkom parku. Svim sudionicima prve, kao i potonjih, kolonija zajednička polazna osnova stvaralaštva je drvo, tj. hrastova debla te zaokupljenost bliskim, svakodnevnim temama. Iz toga je, kao najčešće rješenje, proizlazila stojeća figura izrađena u drvnoj masi. Pojava kiparske kolonije u Ernestinovu označila je ne samo puki logički slijed kiparske tradicije u Slavoniji nego Smajićev temeljni i integralni opus te njegovo stvaralaštvo.

I danas, nakon 49 godina Kiparska kolonija odolijeva, prkosi vremenu i od tada, Ernestinovo je najznačajnije i najveće sastajalište kipara naive koji od jutra do večeri u kolovozu na otvorenom, u Parku skulptura, stvaraju monumentalna djela i urezuju tragove dlijeta u trupac starog slavonskog hrasta. Izrađene skulpture se postavljaju u samom parku, te uz glavnu ulicu u Ernestinovu.

Zahvaljujući entuzijazmu male skupine ljudi, ali ne običnih, Ernestinovo je naširoko poznato po svojoj jedinstvenoj Kiparskoj koloniji naive. Posebnost i bogatstvo različitosti kojom Općina Ernestinovo odiše, kulturo nasljeđe i izvorni umjetnički izričaj kojim se mještani ponose upravo je Kiparska kolonija naive, najstarija kolonija naivnog kiparstva u Europi. (tekst: Općina Ernestinovo)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.