Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan eura u Osijeku

07.10.2022.

21:23

Autor: Radio Osijek/TM

Dio plakata za Dan eura u Osijeku

Dio plakata za Dan eura u Osijeku

Foto: Vlada RH i HNB / -

U sklopu informativne kampanje „Euro - naš novac“ u Osijeku će se u subotu, 8. listopada održati prvi Dan eura. Od 10 sati na Trgu slobode za građane je pripremljen bogat informativno-edukativno-zabavni program.

„Još samo nekoliko mjeseci dijeli nas od uvođenja eura kao službenog sredstva plaćanja u Republici Hrvatskoj. Kako bi se građane što bolje informiralo o prelasku na novu valutu, Vlada Republike Hrvatske i Hrvatska narodna banka organiziraju informativnu kampanju „Euro - naš novac“ koja se provodi uz sufinanciranje Europske unije”, stoji u najavi ove manifestacije.

Na Danu eura građani će imati priliku čuti hrvatske dužnosnike i stručnjake za euro i razgovarati s njima. Također, u zabavnim će aktivnostima poput kviza s kolom sreće „Euroznalac“ moći provjeriti svoje znanje o euru. One najmanje očekuje igra „Euroškolica“, koja će ih na zanimljiv i zabavan način upoznati s eurom koji uskoro postaje i naš novac. Svi će posjetitelji na Photoboothu imati priliku izraditi personaliziranu fotografiju s tog događaja, a za građane je pripremljen i infoEuro, informativan kutak u kojemu mogu dobiti odgovore na brojna pitanja i dvojbe. Tijekom trajanja manifestacije Dan eura u Osijeku građane će zabavljati Sabrina Hebiri trio.

Građanima će se u Osijeku obratiti Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Sandra Švaljek, zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke, Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i Stjepan Čuraj, državni tajnik u Ministarstvu financija.

Također, na ključna pitanja o uvođenju eura, odgovarat će Toni Milun, javnosti poznati profesor matematike i financijski vloger.

Dan eura realizira se u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije te s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj.

Kako bi se što veći broj građana upoznao s eurom, osim u Osijeku, Dan eura održat će se 15. listopada u Rijeci, 22. listopada u Splitu i 29. listopada u Zagrebu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.