Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan mimoza, nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

19.01.2023.

13:11

Autor: Radio Osijek/TM

Dan mimoza, nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Dan mimoza, nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Foto: screenshot / -

U subotu 21. siječnja od 10 do 13 sati na Trgu Ante Starčevića u Osijeku obilježit će se 16. Dan mimoza, nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice i ujedno najava 17. Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice (16.-22. siječnja 2023.). 

Dan mimoza će se u isto vrijeme obilježiti i u prizemlju TC Portanova.

Manifestaciju organiziraju Gradska liga protiv raka Osijek i Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u suradnji sa Izviđačkim klubom Javor iz Osijeka, Medicinskom školom Osijek, KBC-om Osijek, ŽDZ Osječko-baranjske županije, Mammae klubom Osijek, ILCO-Osijek, udrugom žena oboljelih i liječenih od raka jajnika Ja ka te Studentskom sekcijom za ginekologiju i opstetriciju Medicinskog fakulteta u Osijeku kao i polaznicima aktivnosti Nacionalnog projekta Živjeti zdravo Hodanjem do zdravlja. „U navedenom će se vremenu uz simboličnu podjelu i prodaju cvjetova mimoze, dijeliti edukativni materijali i informirati i savjetovati građane o mogućnostima sprječavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice i cijepljenju protiv HPV-a”, stoji u najavi koju potpisuje Nikola Kraljik, koordinator Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka vrata maternice za Osječko-baranjsku županiju i tajnik Lige protiv raka Osijek.


16. Hrvatski dan mimoza, nacionalno dan borbe protiv raka vrata maternice ˝Spriječimo HPV infekcije˝ također će se obilježiti u prizemlju TC Portanova (Svilajska 31a). Tema javnozdravstvene akcije je primarna prevencija raka vrata maternice (cijepljenje, redoviti ginekološki pregledi). U organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Službe za školsku medicinu, udruge studenata medicine CroMsic i ginekologa dr. Matije Karše od 10 do 13 sati će se uz simboličnu podjelu cvjetova mimoze, dijeliti edukativni materijali, informirati i savjetovati građane o mogućnostima sprječavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice i cijepljenju protiv HPV-a.


Svojom učestalošću i smrtnošću, ali i nizom etioloških spoznaja rak vrata maternice izazov je suvremene medicine te značajan javnozdravstveni problem u razvijenim i u nerazvijenim zemljama. Bolest je to od koje zahvaljujući današnjim mogućnostima u medicini i javnom zdravstvu, obzirom na mogućnosti i znanja u sprječavanju i ranom otkrivanju ove bolesti, ne bi smjela teoretski oboljeti niti umrijeti ni jedna žena u svijetu. No na žalost stvarnost je još uvijek poražavajuća.

Europski tjedan prevencije raka vrata maternice (Cervical Cancer Prevention Week) obilježava se svake godine u trećem tjednu mjeseca siječnja, a na inicijativu Europske asocijacije protiv raka vrata maternice – EECA s ciljem podizanja svijesti, informiranja o mogućnostima sprječavanja i ranog otkrivanja ovog sijela raka u žena.

U Europi svake godine oboli od raka vrata maternice oko 60.000 žena, a oko 30.000 ih umire. Stope novooboljelih od raka vrata maternice variraju od zemlje do zemlje. Tako je istočna Europa područje najveće pojavnosti i smrtnosti od raka vrata maternice u Europi. U Hrvatskoj godišnje oboli oko 300 žena, a umire nešto više od 100 žena od invazivnog raka vrata maternice. Prema zadnjim službenim podacima nacionalnog Registra za rak za 2020. godinu 276 žena oboljelo je od invazivnog raka (C53 prema MKB-10) i 590 od lokaliziranog karcinoma in situ (D06). U Osječko-baranjskoj županiji je 2020. godine od invazivnog raka vrata maternice oboljelo 18, a od lokaliziranog carcinoma in situ 108 žena, dok je iste godine umrlo 12 žena, a 2021. godine umrlo je 9 žena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.