Hrvatski radio

Radio Osijek

Dan plavog irisa

25.05.2023.

22:40

Autor: Radio Osijek/TM

Dan plavog irisa, ilustracija

Dan plavog irisa, ilustracija

Foto: Screenshot / -

U Osijeku, na Trgu Ante Starčevića od 10 do 13 sati u subotu 27. svibnja obilježit će se Dan plavog irisa u sklopu kojeg će građani dobiti informativne materijale o raku debelog crijeva, a prisutni stručnjaci će biti na raspolaganju za savjetovanje u vezi ove bolesti i njezinog ranog otkrivanja. 

Dan plavog irisa obilježava se posljednje subote u svibnju s ciljem podrške udrugama osoba sa stomom, informiranjem javnosti o problemima ovih osoba među kojima je najveći udio oboljelih od raka debelog crijeva, a u Osijeku su organizatori Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Klinički bolnički centar Osijek, Gradska liga protiv raka i Invalidsko društvo ILCO Osijek.

2020. godine u svijetu je registrirano 1,93 milijuna novooboljelih i 940.000 umrlih od raka debelog crijeva. Procjenjuje se da će 2040. biti 3,2 milijuna novooboljelih (povećanje za 62%) i 1,6 milijuna umrlih od ove bolesti (povećanje za 73%).

Rak debelog crijeva u Hrvatskoj je drugi najčešći oblik raka kod osoba oba spola: u žena iza raka dojke, a muškaraca iza raka prostate i pluća.

2020. u Hrvatskoj je registrirano 3.389 novooboljelih (232 u Osječko-baranjskoj županiji), a u 2021. je od te bolesti umrlo 2.117 osoba u Hrvatskoj i 142 u županiji.

U Hrvatskoj se od 2007. provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva kojim su obuhvaćene sve osobe u dobi od 50 do 74 godine života. Osobe se pozivaju svake dvije godine na sudjelovanje u Programu. Sve osobe koje pošalju potpisan i ispunjen formular pristanka dobit će na kućnu adresu testove za nevidljivo krvarenje u stolici s detaljnim uputama o načinu testiranja.

„Cilj obilježavanja Dana plavog irisa je povećati svijest o raku debelog crijeva i povećati odaziv osoba na testiranje u sklopu Nacionalnog programa”, ističe Senka Samardžić, koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva za Osječko-baranjsku županiju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.