Hrvatski radio

Radio Osijek

Folklor u zborskoj glazbi Hrvatske i svijeta na OLJK-u

30.06.2023.

17:56

Autor: Radio Osijek/TM

Mješoviti pjevački zbor INA

Mješoviti pjevački zbor INA

Foto: FB Mješoviti pjevački zbor INA / -

Na veliku pozornicu Osječkog ljeta kulture na Trgu Vatroslava Lisinskog u suboru, 1. srpnja u 21 sat izlazi Mješoviti pjevački zbor INA iz Zagreba s programom pod nazivom „Folklor u zborskoj glazbi Hrvatske i svijeta“.

Svoj će naslov INA započeti izvedbom „Ode radosti”. Što će pratiti projekcija zastave Europske unije na pročelju zgrade Stare pekare. Istovremeno će i pješački most preko Drave zasvijetliti u bojama zastave Europske unije. Osijek će time obilježiti 10 godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji.


„Pod dirigentskim vodstvom Bojana Pogrmilovića Mješoviti pjevački zbor INA izvest će zborske obrade hrvatskog i svjetskog folklora te nas zborskom pjesmom provesti po čitavom svijetu kroz narodne pjesme i napjeve od Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Albanije, preko Španjolske, Italije i Latvije do SAD-a, Rusije i Argentine, a u tome će im se pridružiti i Narodni orkestar Folklornog ansambla „Mladost“ iz Samobora”, najavljuju organizatori.

Mješoviti pjevački zbor „INA“ iz Zagreba od svog osnutka 1976. kontinuirano nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu samostalno, i u suradnji s profesionalnim orkestrima poput Zagrebačke filharmonije, Hrvatskog komornog orkestra, Gudačkog komornog orkestra iz Češkog Krumlova i brojnim drugima. Zbor je dosad snimio sedam nosača zvuka, od kojih im je CD „Voda zvira“ bio nominiran i za najprestižniju hrvatsku diskografsku nagradu Porin. Višestruko su nagrađivani ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu.

Narodni orkestar Folklornog ansambla „Mladost“ osnovan je 2017. godine s ciljem očuvanja instrumentalne tradicije folklora, kako hrvatskog, tako i iz cijele regije, ali i stvaranjem novih skladbi namijenjenih ovom tipu orkestra. Osnivač, autor gotovo cjelokupnog glazbenog materijala i voditelj orkestra „Mladost“ je Fran Pogrmilović.

Ulaz je slobodan.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.