Hrvatski radio

Radio Osijek

Putujuća izložba "Euro na kotačima" stiže u Osijek

22.10.2022.

17:30

Autor: Radio Osijek/TM

Iz Vukovara kreće putujuća izložba "Euro na kotačima"

Iz Vukovara kreće putujuća izložba "Euro na kotačima"

Foto: HNB / -

  • Nakon Vukovara, Vinkovaca, Županje i Našica, putujuća izložba "Euro na kotačima", edukativni projekt koji se provodi u sklopu informativne kampanje za zamjenu hrvatske kune eurom 23. i 24. listopada bit će postavljena na Trgu dr. Ante Starčevića u Osijeku.

Izložba će biti postavljena u 27 hrvatskih gradova, a multimedijski sadržaji posjetiteljima će pružiti sve relevantne informacije o uvođenju eura kao službene valute. Namijenjena je svim uzrastima te nastoji edukacijom i objektivnim informiranjem predstaviti značenje uvođenja eura u osobnom i društvenom kontekstu. Posjetiteljima će pomagati, i na njihova pitanja odgovarati, edukatori, predstavnici HNB-a i studenti ekonomskih fakulteta iz Osijeka, Zagreba, Rijeke i Splita.

U svakom će se gradu izložba održavati u vremenu od 10 do 18 sati prvog dana te od 10 do 14 sati drugog dana, a proći će kroz cijelu Hrvatsku. Putujuću izložbu građani će moći posjetiti u Vinkovcima, Osijeku, Slavonskom Brodu, Požegi, Virovitici, Bjelovaru, Koprivnici, Varaždinu, Krapini, Zagrebu, Sisku, Karlovcu, Delnicama, Rijeci, Poreču, Puli, Krku, Senju, Ogulinu, Gospiću, Kninu, Dubrovniku, Makarskoj, Splitu, Šibeniku i Zadru. Poseban će mobilni tim studenata obići još 69 mjesta u blizini tih gradova kako bi dodatno educirali građane i pozvali ih da posjete "Euro na kotačima".


Prve izložbe održat će se u Slavoniji prema sljedećem rasporedu:


19. i 20. 10. 2022. Vukovar, kod Gradske tržnice Vukovar

21. i 22. 10. 2022. Vinkovci, Trg slobode

23. i 24. 10. 2022. Osijek, Trg dr. Ante Starčevića

25. i 26. 10. 2022. Slavonski Brod, Trg Ivane Brlić-Mažuranić

27. i 28. 10. 2022. Požega, Trg Svetog Trojstva

29. i 30. 10. 2022. Virovitica, Trg bana Josipa Jelačića


Izložba “Euro na kotačima” smještena je u četiri posebno dizajnirana kontejnera s prepoznatljivim vizualnim identitetom; prostor je osmišljen kako bi posjetiteljima izložbe uspješno prenio visokokvalitetan i zabavan informativni sadržaj. Tijekom trajanja izložbu će diljem Hrvatske prevoziti dva velika specijalizirana transportna vozila.

Izložba je namijenjena svim uzrastima – od djece i mladih preko radno aktivnog stanovništva do umirovljenika te nastoji edukacijom i objektivnim informiranjem predstaviti značenje uvođenja eura u osobnom i društvenom kontekstu. Građanima pruža analogni, digitalni, taktilni i auditivni sadržaj, uz zanimljive kvizove i interaktivne igre.

Temama “Od kune do eura” i “Euro naš svakodnevni” postav pokriva najvažnije informacije vezane uz proces prelaska s kune na euro, svakodnevni život s novom valutom, ali prezentira i dodatne informacije kao što su povijest hrvatskih valuta i eura te informacije o zemljama europodručja.

Izložba sadrži odgovore na pitanje “Kako bezbrižno prijeći na euro?”, daje detaljne informacije o konverziji kune u euro te upoznaje građane s ključnim datumima. Građani euro mogu upoznati izbliza kroz vizualni prikaz novčanica eura i hrvatskih eurokovanica.

“Koliko je to u eurima?” mogu provjeriti i najmlađi i najstariji u simulaciji trgovine s 3D maketama osnovnih artikala te usporediti vizualne prikaze kune i eura.

“Euro na kotačima” donosi i kartu Europe s istaknutim državama europodručja, prikazuje putovanje njima, identificira ključne promjene koje će se dogoditi uvođenjem eura u turizmu te odgovara na najčešća pitanja građana. Edukatori, predstavnici HNB-a i studenti ekonomskih fakulteta, pomažu posjetiteljima da dožive cjelovitu priču o dolasku nove valute, druge najjače na svijetu, koja uskoro postaje i naš, hrvatski novac. Na kraju izložbe posjetitelji jednostavnim kvizom znanja mogu provjeriti što su sve naučili o euru i iskoristiti priliku za fotografiranje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.