Hrvatski radio

Radio Osijek

Izložba na FFOS- u „Johann Wolfgang Goethe – genij klasike“

12.04.2022.

18:02

Autor: Radio Osijek/TM

Izložba na FFOS- u  „Johann Wolfgang Goethe – genij klasike“

Izložba na FFOS- u „Johann Wolfgang Goethe – genij klasike“

Foto: FFOS / -

Uz 190. obljetnicu smrti, u Sjenici Filozofskog fakulteta u srijedu, 13. travnja u 17 sati bit će otvorena izložba „Johann Wolfgang Goethe – genij klasike“.

Događaj je posvećen je životu i djelu jednom od najvećih pisaca u njemačkoj književnosti druge polovice 18. i prve trećine 19. stoljeća, a organizira se povodu 190. obljetnice smrti autora u Weimaru 22. ožujka 1832. godine.

„Posjetitelji će najprije biti provedeni kroz pojedine etape života tog dugovječnog i marljivog stvaratelja, nakon čega slijedi kraći osvrt na temeljne značajke njegova cjelokupnog stvaralaštva, dok se u završnom dijelu predstavljaju pojedina njegovih djela, i to kako svjetski poznata djela poput „Fausta“ tako i našoj čitateljskoj publici nešto manje poznata djela”, najavljuju organizatori.

Izložbom se nastoji pružiti kratki, ali cjeloviti uvid u Goetheovu književnu misao i produkciju, pri čemu bi se kao poticaj njegovom ogromnom opusu mogla istaknuti misao iz romana Patnje mladog Werthera: „Svi se veleučeni školnici i učitelji slažu u tom da djeca ne znaju zašto nešto hoće; ali nitko neće vjerovati da i odrasli ljudi, isto kao djeca, glavinjaju po ovom tlu zemaljskom i kao djeca ne znaju otkud dolaze i kuda idu, pa ne streme prema istinskim ciljevima, nego se povode za biskvitom, kolačima i brezovom šibom.“ Poput većine umjetnika i Goethe se trudi čovjeku objasniti odakle to njegovo lutanje svijetom, poručuju s FFOS-a.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.