Hrvatski radio

Radio Osijek

Izravni prijenos koncerta "Slavonijo, jedna jedina"

10.03.2023.

11:04

Autor: HRT Radio Osijek

S probe Tamburaškog orkestra HRT-a

S probe Tamburaškog orkestra HRT-a

Foto: Marija Štilinović / HRT

HRT Radio Osijek u nedjelju, 12. ožujka, izravno prenosi koncert iz Studija Zvonimir Bajsić Hrvatske radiotelevizije pod nazivom "Slavonijo, jedna jedina". Riječ je o koncertu iz ciklusa "U ozračju tambure". Budite uz naš program u nedjelju između 20 i 22 sata. Koncert ćete moći pratiti izravno i na Facebook stranici Radio Osijeka, a voditeljica je Maja Ciglenečki.

Glazbom ćemo putovati Baranjom, Srijemom i Šokadijom te uživati u raznolikosti glazbene tradicije i umjetnosti. Tamburaškim orkestrom HRT-a ravnat će Marko Sesar. Prvi dio koncerta vodi nas u Osijek i Baranju. Osijek je, zahvaljujući (između ostalih) Paji Kolariću kao utemeljitelju orkestralnoga muziciranja na tamburama, te kasnije i Juliju Njikošu, dirigentu, skladatelju i etnomuzikologu, grad u kojem se tambura uči na svim obrazovnim razinama, ali i amaterski svira u brojnim kulturnoumjetničkim i tamburaškim društvima. 

Uživat ćemo u Baranjskoj rapsodiji, nakon čega će se orkestru na pozornici pridružiti Mia DimšićŽeljko Lončarić Žec

Skladana umjetnička literatura za tamburu pokazuje višestruke umjetničke mogućnosti i posebnosti tambure i tamburaškoga orkestra. Drugi će dio koncerta biti upravo tomu posvećen – pisanoj umjetničkoj tamburaškoj glazbi, i to kroz dvije skladbe inspirirane glazbenom baštinom Slavonije. Slavonski impromptu skladba je Jurice Hrenića koja je pobijedila na natječaju Hrvatskoga društva skladatelja i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku 2021. godine, otvorenom povodom obilježavanja 200. godišnjice rođenja Paje Kolarića. Fantazija za bisernicu i tamburaški orkestar napisana je po želji Marka Sesara prigodno za ovaj koncert na kojem će biti praizvedena. Skladatelj je Marko Bertić, mladi umjetnik podrijetlom iz Vinkovaca koji je tri prepoznatljive slavonske melodijske linije oplemenio svojim umjetničkim izrazom i time bisernicu kao solističko tamburaško glazbalo uz tamburaški orkestar postavio na mjesto kojemu ona bez sumnje pripada. Solist na bisernici uz TO HRT-a bit će Zlatko Galik.

Tamburaškim orkestrom HRT-a ravnat će dirigent Marko Sesar. Na Odsjeku za glazbenu umjetnost i na Odsjeku za instrumentalne studije osječke Akademije izvodi nastavu iz glazbeno-pedagoških i stručnih predmeta, a od 2014. do  2022. godine bio je predsjednik Hrvatskoga društva tamburaških pedagoga. Umjetnički je voditelj i dirigent Golden Strings Orchestra s kojim je osvojio brojne nagrade na međunarodnim natjecanjima, a osim toga, od prošle je akademske godine dirigent Akademskoga tamburaškoga orkestra Strossmayer koji djeluje pri Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. S njima je 2022. osvojio zlatnu plaketu na Međunarodnom festivalu umjetničke tamburaške glazbe u Osijeku.

Da u Slavoniji itekako ima mladih koji čuvaju, njeguju i svakodnevno žive tradiciju i tradicijsku glazbu, potvrđuje i Filip Butković iz Slavonskoga Broda – srednjoškolac koji slobodno vrijeme provodi istražujući posebnost i ljepotu gajdi, diplica, frulica i drugih tradicijskih instrumenata. Ne samo da Filip svira te instrumente nego ih i izrađuje. Izvest će Srijemsko kolo uz gajde i TO HRT-a te uz vokalnoga solistu Franju Juzbašića glazbom nas povesti u Srijem.

Dio koncerta koji nosi naziv „Slavonijo, jedna jedina” bit će posvećen Šokicama i Šokcima. Pjesmom i svirkom otići ćemo do Bošnjaka, autentičnoga šokačkoga sela koje ponosno i prkosno čuva izvorni šokački govor, običaje i pjesmu. Ženski vokalni ansambl Nene, čiji je umjetnički voditelj Damir Butković Budo, njeguje izvornu bošnjačku šokačku pjesmu, ali i takav način pjevanja. Uz Dubravka Češnjaka na samici otpjevat će Ćera dika vrančiće te uz Tamburaški orkestar HRT-a Pjesmu udovice. 

Brojne su pjesme koje govore o načinu života i svakodnevici Šokaca, jedna od njih je i Put do stana Ilije Nikolića Pranjkovog koju je prije 13 godina prvi put ispričao Franjo Juzbašić uz TS Kristali na festivalu Šokačke pisme u Županji.

Šokačku glazbenu priču zaokružit će Šokačka nadigravanja autora Krunoslava Dražića, vrsnoga instrumentalista i umjetnika koji svojim glazbenim radovima, među ostalim, ponosno pokazuje taj dio svojega identiteta. 

Posljednji glazbeni blok večeri posvećene Slavoniji bit će satkan od najljepših skladanih tamburaških pjesama, a na koncert će zatvoriti pesma Željka Barbe i Krešimira Stipe Bogutovca - "Slavonijo, jedna jedina".


Galerija
Proba TO HRT, Foto: Marija Štilinović/HRT
Proba TO HRT, Foto: Marija Štilinović/HRTProba TO HRT, Foto: Marija Štilinović/HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.