Hrvatski radio

Radio Osijek

Kultura i mediji u promicanju tolerancije

31.05.2023.

21:25

Autor: Radio Osijek/TM

Razgovor s povodom: Kultura i mediji u promicanju tolerancije

Razgovor s povodom: Kultura i mediji u promicanju tolerancije

Foto: AUK Osijek / -

„Uloga kulture i medija u formiranju stereotipa i promicanju tolerancije” tema je razgovora iz serijala „BAUK: Razgovor s povodom” Akademije za umjetnost i kulturu što će se održati u četvrtak, 1. lipnja s početkom u 12:00 sati u Salonu 33 (Trg sv. Trojstva 3).

U programu će sudjelovati Dubravka Đurić Nemec, posebna savjetnica ministrice kulture i medija i članica radnog tijela pri IHRA-i te Damir Lajoš, predsjednik Židovske općine Osijek. 

Valja istaknuti da je Republike Hrvatske 1. ožujka ove godine preuzela predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA), što je neposredan povod za izbor teme „Razgovora s povodom”. 

IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance) je tijelo uspostavljeno 1998. godine radi jačanja i promicanja obrazovanja, sjećanja i istraživanja o Holokaustu, u njemu je 35 država članica i 10 država promatrača, a Hrvatska je tom savezu pristupila 2005. godine. 

Tribina, koju organizira Odsjek za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, trebala bi pridonijeti ostvarivanju ciljeva i načela IHRA-e, odnosno širenju tolerancije u društvu. Tematski naglasak će biti na promicanju tolerancije i sprečavanju netrpeljivosti kroz kulturalne aktivnosti. Fokus je na ulozi koju mediji igraju u nastanku i perpetuiranju stereotipa, genezi nasilja, ali i promicanju pozitivnih društvenih vrijednosti. Razgovor će moderirati asistentica Paula Rem i studentica Gabriela Peranović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.