Hrvatski radio

Radio Osijek

Mjesec židovske kulture u Osijeku

26.08.2022.

16:50

Autor: HRT/Radio Osijek

Jeruzalem (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL)

Jeruzalem (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Od nedjelje, 4. rujna do subote 24. rujna održat će se Mjesec židovske kulture koji Židovska općina Osijek organizira sada već drugu godinu zaredom.

Ova manifestacija dio je Europskog dana židovske kulture (EDJC), koji se od 2000. godine organizira diljem Europe. Cilj je ove velike europske manifestacije, poznate i pod nazivom Dan otvorenih vrata, istaknuti raznolikost i bogatstvo judaizma te njegovu lokalnu, regionalnu i nacionalnu povijesnu važnost, s črstom namjerom promicanja dijaloga i tolerancije putem predavanja, koncerata, izložbi, kazališnih predstava, promocija knjiga, projekcija filmova, radionica za djecu i drugih aktivnosti koje se odvijaju istovremeno na cijelom kontinentu. Time se širem građanstvu pruža prilika da nauče više o židovskoj kulturi i tradiciji, slijedeći tragove koje su Židovi ostavili za sobom čak i u mjestima gdje židovske populacije uopće više nema. Prošle godine je širom Europe na taj dan organizirano oko 1000 različitih aktivnosti i bilo je oko 150 000 posjetitelja. Ove se godine očekuje sudjelovanje 35 europskih zemalja i uključenje preko 400 gradova.

U nekim je zemljama ovaj dan tijekom godina prerastao u događaj koji se odvija dulji vremenski period. To se dogodilo i u Osijeku. Nakon 20 godina obilježavanja EDJC-a i organiziranja jednodnevnog programa, nastala je manifestacija koja traje cijeli mjesec. Za ovogodišnji Mjesec židovske kulture pripremljen je raznovrstan program što će zainteresiranima omogućiti veliki izbor da bi mogli popratiti događaje koji ih zanimaju.

Svake godine postoji krovna tema koje se pojedine organizacije mogu, ali i ne moraju držati. Ove godine tema je Obnova. ŽO Osijek će tijekom Mjeseca židovske kulture provući ovu temu kroz nekoliko programa – obnova veza s drugim nacionalnim manjinama, obnova sjećanja na događaje i ličnosti iz prošlosti kroz razna predavanja i organizirane šetnje gradom, obnova prijateljstva s gradom Maribor, obnova suradnje s nekoliko osječkih škola i s mnoštvom osječkih institucija, obnova kalendara svake godine na što će nas svojim predavanjem o židovskom kalendaru podsjetiti Darko Fischer (bit će i predavanje o sinagogama u Hrvatskoj od kojih su neke obnovljene, a neke nisu i nikada neće biti), obnova obiteljskih sjećanja kroz predavanje Ljiljane Dobrovšak o izradi rodoslovlja, obnova u književnosti na koju će se osvrnuti Paula Rem tijekom književne večeri, obnova osobnih priča kroz Muzej osobnih priča, obnova dijaloga (ovoga puta kroz ples nacionalnih manjina) i sl.

Međutim, obnova se u židovstvu provlači cijelo vrijeme: obnova židovskih pjesama (pjesme su stare, a svaka nova izvedba, novi aranžman, je obnova), obnova plesova (isto kao i pjesme), ove godine je obnova Nacionalne knjižnice Izraela (prelaze u novi prostor u Jeruzalemu), neprestana je obnova građe u muzejima (mora se obnavljati i sanirati jer inače ne bi opstala), obnova spomenika, sinagoga, građevina, zatim osnivanje države Izrael kao obnova doma za Židove nakon 2000 godina, obnova hebrejskog jezika do koje je došlo nakon osnutka Izraela, obnova je i prepričavanje priča (inače bi nestale i bile zaboravljene), obnova judaizma je i to što su žene ušle u religijski aspekt, što postoje reformističke i liberalne zajednice, tu su i ortodoksne zajednice kao suprotnost obnovi, stalna su obnova nova tumačenja starih tekstova posebno Tore, Roš Hašana je uvijek obnova (nakon što smo oprostili i tražili oprost obnovljeni krećemo dalje u Novu Godinu), Tu Bišvat slavi obnovu prirode, Pesah je obnova priče o izlasku kada se prepričava svake godine iznova, obnova kulinarskih recepata, obnova tijela svaki mjesec (ritualno kupalište - mikve), obnova parašot (ulomka iz Tore koji se čita na Šabat) svaki tjedan. Stoga ne čudi da je baš Obnova ovogodišnja tema.

Pozivamo sve zainteresirane građane da potraže program na službenim stranicama Židovske općine Osijek www.zo-osijek.hr, na facebook stranici Mjeseca židovske kulture ili na plakatima koji će biti postavljeni po gradu i da se upoznaju s kulturom naroda koji je u našem gradu tijekom godina ostavio duboki trag.


NEDJELJA, 4. 9. 2022.

7:00 PM – 9:00 PM Kulturni centar, Ul. Kneza Trpimira 2/A

Otvaranje Mjeseca židovske kulture

Otvaranje izložbe o obitelji Morpurgo iz Maribora

Koncert klezmer glazbe – Kontra kvartet iz Maribora

Projekcije fotokolaža učeničkih radova na zgradu Kulturnog centra

Obnova prijateljstva Osijeka i Maribora, obnova sjećanja na obitelj Morpurgo, obnova u tradicionalnoj glazbi, obnova sjećanja na žrtve nacizma

Izložba: Članovi obitelji Morpurgo, podrijetlom iz Maribora, ostavili su neizbrisiv trag u povijesti izdavaštva na području Splita, politike, trgovine, ekonomije, medicine, prava, književnosti, inovacije i aktivizma. Carlo Nathan Morpurgo, legat potpornog židovskog udruženja Delasem, pomagao je članovima Židovskih zajednica u Rijeci koji su tijekom XIX. i XX. stoljeća pristigli iz raznih dijelova Europe, a uoči II. svjetskog rata izgubili državljanstvo i ostali prepušteni na milost i nemilost režima. Izložba je nastala u suradnji Muzeja grada Splita i Sinagoge Maribor iz Slovenije.

Kontra kvartet je etno grupa koja izvodi bogatu tradicionalnu židovsku klezmer glazbu već 10 godina širom Slovenije, a i izvan nje. Iskusni glazbenici koji čine band su: Daniel Marinič, harmonika, Vesna Čobal, violina, Petar Marić, gitara, Branko Smrtnik, kontrabas, Domen Marn, klarinet

Fotokolaži: Nastali u sklopu projekta Explore(r) – Narativi prošlosti, autorica: Josipa Henizelman. Fotokolaži učeničkih radova prikazuju rezultate istraživanja osobnih priča žrtava NDH kroz likovni izričaj u obliku angažirane umjetnosti.


PONEDJELJAK, 5. 9. 2022. 6:00 PM – 7:00 PM

Filozofski fakultet, Lorenza Jagera 9, I. kat

Židovsko rodoslovlje na primjeru obitelji Miskolczy-Vukelić – predavanje Ljiljane Dobrovšak

Obnova obiteljskih sjećanja

Naučite kako istraživati pri izradi obiteljskog stabla, koji su problemi i izazovi!

UTORAK, 6. 9. 2022.

6:00 PM – 7:00 PM

Polazak od Šetača na Trgu Slobode

Vođena tura Tragovima židovske baštine u Osijeku

Obnova sjećanja na građane židovskog porijekla koji su živjeli, radili i gradili u Osijeku

Ova vođena tura osmišljena je uz zaustavljanje na deset lokaliteta u središtu grada. Na svakom od lokaliteta građani će se informirati o dijelovima židovske baštine te o konkretnim sudbinama vezanima uz stradanje u Holokaustu. Naglasak će biti manje biti na arhitekturi, a više na ljudskim pričama i razumijevanju suštine Holokausta. Ruta je osmišljena po geografskom principu, tako da se nijednim mjestom ne mora proći dva puta. Okupljanje i polazak je kod spomenika Šetač na Trgu Slobode, a predviđeni završetak rute je pokraj spomenika Majka i dijete, koji simbolizira poruku nade.

Tijekom obilaska možete saznati:

… zašto hrvatski Židovi uglavnom imaju prezimena koja zvuče njemački.

… koliki je značaj Židova u gospodarskom razvoju Osijeka.

… o zaslužnim osječkim Židovima, kao što su npr. Julius Miskolczy, koji je u 19. stoljeću potaknuo izgradnju osječkog konjskog tramvaja, ili Slavko Hirsch – liječnik zaslužan za gradnju zaraznog odjela osječke bolnice (1938.)

… da Židovska općina nije samo vjerska, nego i socijalna zajednica koja vodi brigu o svojim članovima: pomaže siromašnima, djeci bez roditelja, bolesnima.

… da je popisom stanovništva 1931. godine čak 70% hrvatskih Židova iskazalo hrvatski jezik kao materinski, dok su mađarski i njemački istaknule tek starije osobe.

… da Židovi stradanje u Holokaustu obilježavaju danom sjećanja Yom HaShoah, pri čemu riječ Shoah (Šoa) znači nesreću ili katastrofu.

… da je većina osječkih Židova u ljeto 1942. stočnim vagonima otpremljena u Auschwitz, gdje su djeca i bolesni odmah sprovedeni u plinske komore.

Vodič: Tomislav Vuković


SRIJEDA, 7. 9. 2022. 6:00 PM – 7:00 PM

Filozofski fakultet, Lorenza Jagera 9, I. kat

Osijek kao mikrokozmos fašizma u vrijeme Holokausta – predavanje Lovre Kralja

Obnova sjećanja na mračno razdoblje progona Židova tijekom Drugog svjetskog rata na širem području Osijeka

Saznajte više o specifičnosti Holokausta u Osijeku i okolici u kontekstu interakcije različitih fašističkih pokreta. Osijek je jedini europski grad u kojem je postojala interakcija između nacista, ustaša i mađarskih strelastih križeva u Drugom svjetskom ratu.


ČETVRTAK, 8. 9. 2022.

12:00 PM – 1:00 PM Muzej Slavonije, Tvrđa, Trg sv. Trojstva 6

Portret gospodina u naslonjaču – veza Beča, Praga, Berlina i Osijeka – predavanje Andreje Šimičić

Obnova sjećanja na umjetnost i na ljude

U Zbirci slika i okvira Muzeja Slavonije čuva se akvarel Portret muškarca u naslonjaču iz 1841. godine, djelo cijenjenoga austrijskog portretista i litografa Antona Hähnischa (1817.–1897.). Muzeju je darovan 1941. ili 1942. godine, a potječe iz privatne zbirke gđe Helene Fischer iz Osijeka. Predavanje će pokazati kako je taj portret povezao nekoliko europskih gradova – Osijek, Beč, Prag i Berlin. Naime, istraživanjem provenijencije umjetnine utvrđeno je da je pripadala dvama cijenjenim europskim kolekcionarima. Pečat na poleđini slike upućuje na zbirku praškoga kolekcionara Adalberta von Lanne (1836.–1909.). Slika je također identificirana u aukcijskom katalogu bečke aukcijske kuće C. J. Wawra iz 1917. godine prigodom prodaje zbirke berlinskoga kolekcionara dr. Bernharda Köhlera (1849.–1927.).

Uvodni dio predavanja osvrnut će se na međusobni odnos države, muzeja i privatnih kolekcionara židovskoga porijekla tijekom Drugoga svjetskog rata u Osijeku.

PETAK, 9. 9. 2022.

6:00 PM – 7:00 PM Kulturni centar, Ul. Kneza Trpimira 2/A

Književna večer s Paulom Rem Od Mojsija do Košera – elementi židovstva u hrvatskoj književnosti

Glazbeni dio programa – nastup Glazbene škole Franje Kuhača

Obnova u umjetnosti

Saznajte što imaju zajedničko – Kranjčevićev "Mojsije", Marulićeva "Judita", Krležine "Zastave", Špišićev "Košer", Stojevićeve "Balade o Josipu" i Ćurićevo "Vrijeme snova"? Sve ove knjige važne su za hrvatsku književnost. Ljubavni triler "Košer" odvodi nas u današnji Izrael, zbirka priča "Vrijeme snova" teleportira u Đakovo s kraja 19. stoljeća, kada su Židovi i kršćani zajedno doprinosili kulturi grada, a "Krucifiks" nas vraća u razdoblje nastanka Baščanske ploče. Ako prijeđemo granice države, možemo promotriti i kabalistički fantasy-roman "San o ljubavi i smrti" Filipa Davida ili distopijsku "Atlantidu" Pekića. U svim ovim tekstovima pronalazimo biblijske elemente. Židovski Tanakh čini osnovu moralno-etičkog sustava naše civilizacije, a važnost Biblije za kolektivni identitet pogotovo je vidljiva u slavenskim zemljama. Već je Marulić u 16. stoljeću definirao hrvatski identitet u usporedbi s apokrifnim likom Judite, a Kranjčević je slavensku borbu za slobodom u 19. stoljeću usporedio s Mojsijevim vođenjem naroda u Obećanu zemlju.

U glazbenom dijelu programa poslušajte anđeoski glas dječaka Ivana Bulića, učenika Glazbene škole Franje Kuhača uz klavirsku pratnju njegove profesorice Ivančice Hinek.


SUBOTA, 10. 9. 2022.

11:00 AM – 1:00 PM Stara pekara, Trg Vatroslava Lisinskog 11, II. kat

Živa knjižnica u Muzeju osobnih priča

Obnova sjećanja kroz osobne priče, kao i obnova znanja o bogatoj povijesti i tradiciji židovskog naroda

Razgovor sa Sarom i Nives Beissmann, akterima izložbe Priče Židova

7:30 PM – 9:00 PM Kino Urania

Izraelski film Zaposlena žena (Isha Ovedet)

Obnova uvijek aktualnih tema – žensko pitanje i mobing

Drama iz 2018. godine, redateljica: Michal Aviad, glavne uloge: Liron Ben-Slush, Menasche Noy, Oshri Cohen

Sinopsis: Orna, majka troje djece, postaje osobna asistentica moćnom agentu za nekretnine, Bennyju. Na početku je zadovoljna poslom, napreduje, no problem nastaje kada Benny počne prelaziti granice profesionalnog odnosa. Bez obzira na sve, Orna ne može dati otkaz jer je njen muž upravo otvorio restoran koji ne posluje baš najbolje i novac im je potreban. Orna pokušava uskladiti majčinstvo i posao, pokušava zadržati Bennyja na distanci i ne dobiti otkaz. No situacija se pogoršava...

Liron Ben-Slush je 2019. godine dobila nagradu Izraelske filmske akademije za ulogu Orne u kategoriji najbolje glumice.

Ulaz slobodan

Suradnja s Veleposlanstvom Države Izrael u Republici Hrvatskoj


NEDJELJA, 11. 9. 2022.

10:30 AM – 12:00 PM Židovska općina Osijek, Radićeva 13

Promocija knjige Pismo na šinama autorice Marije Vasić

Obnova sjećanja na stradale i preživjele

Knjiga je zapravo zbirka osobnih priča, namijenjena i posvećena svima koji ne pristaju na ravnodušnost. Svojevrsni je to nastavak autoričine prve knjige Kad Bog zažmuri, potresnog svjedočanstva o Holokaustu.

Marija Vasić, profesorica sociologije iz Novog Sada, sve je priče napisala na osnovi autentičnih svjedočenja preživjelih. Kako ističe autorica, preživjeli su možda imali različite puteve, ali svi imaju istu ljubav prema životu. To što su bili na rubu smrti učinilo je da shvate što je zaista važno. Svi su oni lišeni mržnje i sposobni da oproste. Njihove priče nadahnjuju, zaslužuju da budu zabilježene i sačuvane od zaborava. Preživjelih je sve manje i ako ne obnavljamo sjećanja putem zapisa njihovih priča, vrlo brzo će sve pasti u zaborav. Autorica svojim knjigama podsjeća na zlo antisemitizma koje nažalost i danas tinja.


PONEDJELJAK, 12. 9. 2022.

7:00 PM – 8:00 PM Muzej likovnih umjetnosti, Europska avenija 9

Otvaranje izložbe Papa Franjo u Izraelu

Obnova veza između dvije religije

Suradnja s Veleposlanstvom Države Izrael u Republici Hrvatskoj

UTORAK, 13. 9. 2022.

10:00 AM – 11:00 AM

Muzej likovnih umjetnosti, Europska avenija 9

Likovna radionica za umirovljenike

Obnova vještina i kreativnosti

6:00 PM – 7:00 PM

Polazak od Šetača na Trgu Slobode

Vođena tura Tragovima židovske baštine u Osijeku

Obnova sjećanja na građane židovskog porijekla koji su živjeli, radili i gradili u Osijeku

Ova vođena tura osmišljena je uz zaustavljanje na deset lokaliteta u središtu grada. Na svakom od lokaliteta građani će se informirati o dijelovima židovske baštine te o konkretnim sudbinama vezanima uz stradanje u Holokaustu. Naglasak će biti manje biti na arhitekturi, a više na ljudskim pričama i razumijevanju suštine Holokausta. Ruta je osmišljena po geografskom principu, tako da se nijednim mjestom ne mora proći dva puta. Okupljanje i polazak je kod spomenika Šetač na Trgu Slobode, a predviđeni završetak rute je pokraj spomenika Majka i dijete, koji simbolizira poruku nade.

Tijekom obilaska možete saznati:

… zašto hrvatski Židovi uglavnom imaju prezimena koja zvuče njemački.

… koliki je značaj Židova u gospodarskom razvoju Osijeka.

… o zaslužnim osječkim Židovima, kao što su npr. Julius Miskolczy, koji je u 19. stoljeću potaknuo izgradnju osječkog konjskog tramvaja, ili Slavko Hirsch – liječnik zaslužan za gradnju zaraznog odjela osječke bolnice (1938.)

… da Židovska općina nije samo vjerska, nego i socijalna zajednica koja vodi brigu o svojim članovima: pomaže siromašnima, djeci bez roditelja, bolesnima.

… da je popisom stanovništva 1931. godine čak 70% hrvatskih Židova iskazalo hrvatski jezik kao materinski, dok su mađarski i njemački istaknule tek starije osobe.

… da Židovi stradanje u Holokaustu obilježavaju danom sjećanja Yom HaShoah, pri čemu riječ Shoah (Šoa) znači nesreću ili katastrofu.

… da je većina osječkih Židova u ljeto 1942. stočnim vagonima otpremljena u Auschwitz, gdje su djeca i bolesni odmah sprovedeni u plinske komore.

Vodič: Tomislav Vuković

SRIJEDA, 14. 9. 2022.

6:00 PM – 7:00 PM

Filozofski fakultet, Lorenza Jagera 9, I. kat

Židovski kalendar – predavanje Darka Fischera

Obnova kalendara koja se događa svake godine

Židovski je kalendar toliko drugačiji od ovoga kojega koristimo u Hrvatskoj – gregorijanskog. On je prije svega lunarni što znači da vodeću ulogu imaju mjesec i njegove mijene, a ne sunce.

Koja je razlika i koje su sličnosti između ovih kalendara, kada su prijestupne godine u židovskom kalendaru, kako znati kada dolazi koji židovski praznik te zašto Židovi ustraju na upotrebi svog kalendara možete saznati od izvrsnog predavača, dr. Fischera.

ČETVRTAK, 15. 9. 2022.

10:00 AM – 11:00 AM

OŠ „Mladost“, Sjenjak 7

Oskar Nemon – predavanje Darka Fischera

Obnova sjećanja na velikog umjetnika

Predavanje je za učenike i nastavnike škole.

PETAK, 16. 9. 2022.

6:00 PM – 7:00 PM

Filozofski fakultet, Lorenza Jagera 9, I. kat

Sinagoge u Hrvatskoj – predavanje Darka Fischera

(Ne)obnavljanje sinagoga uništenih tijekom Drugog svjetskog rata

Sinagoge služe židovskoj religijskoj službi, mjesto su učenja i okupljanja članova židovskih zajednica. U Hrvatskoj ih je bilo osamdesetak. Najviše ih je sagrađeno u 19. stoljeću. No gotovo su sve spaljene ili uništene od ustaške vlasti za vrijeme NDH.

Saznajte gdje su sve postojale, kojim su stilovima građene, koje od njih su „preživjele“ Drugi svjetski rat i kojoj namjeni danas služe.

SUBOTA, 17. 9. 2022.

10:00 AM – 1:00 PM

Dvorac Mačkamama, Drinska 2

Turnir u šahu za pripadnike nacionalnih manjina

Obnova suradnje među nacionalnim manjinama Osijeka

10:00 AM – 2:00 PM

Stara pekara, Trg Vatroslava Lisinskog 11, II. kat

Živa knjižnica u Muzeju osobnih priča

Obnova sjećanja kroz osobne priče, kao i obnova znanja o bogatoj povijesti i tradiciji židovskog naroda

Razgovor s Ana Marijom Pinter, Željkom Beissmannom, Darkom Fischerom i Romanom Pavlov, akterima izložbe Priče Židova

10:00 AM – 11:30 AM

Muzej likovnih umjetnosti, Europska avenija 9

Likovna radionica za djecu i roditelje

Obnova vještina i kreativnosti

7:30 PM – 9:00 PM

Kino Urania

Izraelski film Orkestar u gostima (Bikur Ha-Tizmoret)

Obnova odnosa među različitim kulturama

Komedija iz 2007. godine, redatelj: Eran Kolirin, glavne uloge: Sasson Gabai, Ronit Elkabetz, Saleh Bakri, Khalifa Natour, Imad Jabarin

Sinopsis: Osmeročlani orkestar limene glazbe egipatske policije iz Aleksandrije putuje u Izrael kako bi nastupio na svečanosti otvaranja Arapskog kulturnog centra. Zbog jezičnih razlika ukrcaju se na krivi autobus i greškom završe u jednom izraelskom pustinjskom gradiću. Autobus koji bi ih mogao vratiti polazi tek sutradan te su prisiljeni prenoćiti u mjestu u kojem se osjećaju kao potpuni stranci. Ipak, otkrivaju da sa svojim domaćinima imaju više zajedničkog nego što misle te im se svima poljuljaju uvjerenja koja imaju o drugoj kulturi...

Film je to sugestivne atmosfere i dugih kadrova koji očarava ljudskošću i toplinom. Osvojio je nekoliko nagrada Izraelske filmske akademije – za najboljeg glavnog glumca, najbolju glumicu, najbolju kostimografiju, najbolji film, najbolju režiju, najbolju glazbu, najbolji scenarij, najbolju sporednu mušku ulogu i najbolju sporednu žensku ulogu. Osvojio je i puno nagrada na raznim festivalima širom svijeta – ukupno 47 nagrada, uz još 17 nominacija.

Ulaz slobodan

NEDJELJA, 18. 9. 2022.

10:00 AM – 1:00 PM

Židovska općina Osijek, Radićeva 13

Turnir u stolnom tenisu za pripadnike nacionalnih manjina

Obnova suradnje među nacionalnim manjinama Osijeka

5:00 PM – 8:00 PM

Stara pekara, Trg Vatroslava Lisinskog 11, III. kat

Radionica Dijalog kroz ples nacionalnih manjina

Obnova dijaloga među nacionalnim manjinama Osijeka

Radionica je za predstavnike nacionalnih manjina, ali i građane zainteresirane za bogato folklorno naslijeđe nacionalnih manjina. Predviđeno je da u sklopu radionice predstavnici pojedine nacionalne manjine nauče sve prisutne jedan svoj tradicionalni ples.

PONEDJELJAK, 19. 9. 2022.

7:00 PM – 8:00 PM

Centar za kulturu Sigmund Romberg, Belišće

Otvaranje izložbe Jeruzalem – glavni grad Izraela

Obnova suradnje s Veleposlanstvom Države Izrael u Republici Hrvatskoj i Gradom Belišće

PETAK, 23. 9. 2022.

7:00 PM – 8:00 PM

Stara pekara, Trg Vatroslava Lisinskog 11, II. kat

Promocija knjige Snaga narativa Martine Globočnik

Obnova sjećanja na ono tko smo

Ova zbirka eseja propitkuje doseg suvremene dokumentaristike kroz osobne priče protagonista i analizira na koji način suvremena publika percipira tuđe iskustvo te u kojoj mjeri to iskustvo može utjecati na promjenu precepcije.

Osobnim se narativima autorica bavi i kroz vlastito iskustvo prikupljanja priča za svoj suatorski projekt Muzeja osobnih priča, projekta koji je Fade In uspješno implementirao u Osijeku, a koji okuplja stotinjak priča pripadnika romske i židovske manjine. Urednica knjige je Morana Ikić Komljenović (Fade In).

Martina Globočnik scenaristica je i novinarka, jedna od autorica poznatog televizijskog serijala Direkt i dugogodišnja suradnica na raznim projektima Nove TV. Uz Snagu narativa, potpisuje i knjige Ljudi iz televizora i Tko tu koga gleda.

SUBOTA, 24. 9. 2022.

10:00 AM – 2:00 PM

Stara pekara, Trg Vatroslava Lisinskog 11, II. kat

Živa knjižnica u Muzeju osobnih priča

Obnova sjećanja kroz osobne priče, kao i obnova znanja o bogatoj povijesti i tradiciji nacionalnih manjina našega grada

Razgovor s Damirom Lajošem i Biljanom Majnik, akterima izložbe Priče Židova, kao i akterima izložbe Priče Roma, te predstavnicima srpske manjine

7:00 PM – 8:00 PM

Dječje kazalište Branka Mihaljevića

Zatvaranje Mjeseca židovske kulture

Kazališna predstava Gospođa Roza

Obnova dramskog teksta

Roman Gospođa Roza Romaina Garyja remek je djelo literature koje pronalazi svoju veliku misiju u dramskoj formi, u živom kontaktu publike s likovima na sceni. Mogli bismo reći da je to priča o ljepoti emocija na koju zaboravljamo, tragedija koja se može prevazići toplinom ljudskih odnosa. Priča se bazira na vječnoj mržnji koja potiče od različitosti: religije, rase, boje kože...

Gospođa Roza, bivša prostitutka, Židovka koja je prošla Auschwitz, poslije rata pomaže djevojkama koje se bave prostitucijom na način da prihvaća njihovu djecu. Živi u bijedi i bez novca, boreći se svakodnevno za kruh koji će toj djeci podijeliti. Ne primjećujući da radi nešto posebno, draga gospođa Roza završava svoj život, sa srcem ispunjenim ljubavlju za djecu koju je podigla, a posebno za malog muslimana Momu u kojeg upire svoj posljednji pogled i snagu želeći da on postane dobar i častan čovjek.

Režija i adaptacija: Stefan Sablić

Uloge: Jelisaveta Seka Sablić, Dorian Diallo, Mladen Andrejević, Bojan Dimitrijević

Ulaz slobodan

TJEDAN ŽIDOVSKE KULTURE U „TINKI“

19. – 23. 9. 2022.

OŠ „Tin Ujević“

Obnova suradnje Židovske općine Osijek i osnovne škole „Tin Ujević“

VR (VIRTUAL REALITY) U KINU URANIA

4. – 24. 9. 2022.

5:00 PM – 9:00 PM

Obnova suradnje Židovske općine Osijek s izraelskim veleposlanstvom i kinom Urania

Upoznajte Izrael kroz inovativni VR sadržaj!


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

7 h

FEBIRE

FEBIRE