Hrvatski radio

Radio Osijek

Panonski festival knjige

16.05.2023.

22:24

Autor: Radio Osijek/TM

Panonski festival knjige održava se u dvorani Gradski vrt

Panonski festival knjige održava se u dvorani Gradski vrt

Foto: HRT / Radio Osijek

Osijek će od 24. do 28. svibnja biti domaćin Panonskog festivala knjige na kojem u gotovo 2000 četvornih metara sportske dvorane Gradski vrt posjetitelje dočekati preko 40 izlagača, brojni književni noviteti, promocije knjiga, susreti s autoricama i autorima, dječji programi i radionice. Glavni je cilj promocija knjige i pisane riječi te poticanje čitanja domaće i strane literature. Slogan festivala je „Čitaj, lega, čitaj”, a krovna poruka glasi “Zaplovi u avanturu uz panonske admirale pisane riječi.”

Posjetitelji će u srijedu, četvrtak i nedjelju od 10.00 do 20.00 sati te u petak i subotu, nešto duže i opuštenije, od 10.00 do 21.00 sat moći uživati u novitetima i malo starijim naslovima te ih kupovati po izuzetno atraktivnim sajamskim cijenama koje se spuštaju i do 70 %.

Ulaz na festival se ne naplaćuje.

Urednici ovogodišnjeg programa PFK-a, Ivana Šojat, Ádám Walkó te Ana Marić Laušin, pobrinuli su se da program obiluje ponudom za sve uzraste. Posebna pažnja posvetit će se djeci i mladima koji će uz ponudu naslova namijenjenu njima, uživati u brojnim raznovrsnim literarnim, kreativnim, dramskim ili STEM radionicama.

Uz prodajni sajam knjiga, festival zaljubljenicima u pisanu riječ donosi bogat i raznolik program, u kojem vrlo važnu ulogu imaju upravo autorice i autori panonskog područja.

Organizatori među iznenađenjima kojima najavljuju prvi dan festivala izdvajaju Diplomatsku oluju Mate Granića dok će još jedan politički teškaš, Ivica Vrkić, posjetiteljima približiti aktere mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Brojne promocije, paneli i razgovori s autoricama i autorima obilježit će sve dane Festivala pa će tako na panelu o prijedlogu novog zakona o jeziku koji će održati pod naslovom Misli globalno, piši standardno, pričaj lokalno sudjelovati i sama ministrica Nina Koržinek-Obuljen, panel Slavonija u srcu i djelu donosi razgovor s Julijanom Matanović i Pavlom Pavličićem, a posjetitelji će imati priliku čuti i poznatog nogometaša Niku Kranjčara koji će sudjelovati u promociji biografije Cico tak imam te rad.

Razgovora s autorima zasigurno neće nedostajati, a već spomenutim predstavljanjima programska urednica festivala, književnica Ivana Šojat, najavljuje Marka Gregura i njegov naslov ŠalaporteĐurđicu Čilić i Novi krajZorana Žmirića i Hotel Wartburg, tu je i László Végel i njegova Nepokopana prošlost kao i Damir Karakaš i njegov najnoviji roman Potop.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: pfk.hr / -

Organizator Panonskog festivala knjige je Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Županije Osječko-baranjske te Grada Osijeka, dok su partneri Festivala Kulturni centar Osijek, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Turistička zajednica Grada Osijeka i Športski objekti Osijek.

Prema riječima Slavka Kozine, predsjednika Zajednice nakladnika i knjižara HGK-a, Osijek je kao domaćin Panonskog festivala knjige postavio zadnju „zastavicu“ i zaokružio mapu Hrvatske kada je riječ o sajamskim festivalima knjige. Organizacija ovog Festivala u gradu Osijeku još je jedan pokazatelj kako se Osijek budi na više razina, a sam Panonski festival knjige „začin“ je koji dokazuje da je Osijek centar knjige i književnosti te kao takav ostvaruje kulturni značaj za širu regiju.

S mrežne stranice Panonskog festivala knjige:

Što je Panonski festival knjige?

Prvi Panonski festival knjige jedinstven je događaj u kulturnom životu Osijeka i Hrvatske, a posvećen je kulturnim i povijesnim velikanima koji su svojim djelima obogatili kulturu panonske regije.

Festival je okrenut ljubiteljima književne riječi i svima koji u knjigama vide putokaz za razvoj mašte, intelektualni napredak te iskorak u nove neistražene svjetove.

Festival je mjesto druženja najboljih hrvatskih izdavača, novih i etabliranih književnih zvijezda Panonije te književne publike koja uživa u pisanoj riječi i razmjeni plodotvornih ideja.

Tko su panonski admirali?

To su povijesne i književne ličnosti koje su ostavile dubok trag u srednjoeuropskoj kulturi panonskog područja: Antun Gustav Matoš, Dora Pejačević, Fabijan Šovagović, Ivan Kozarac, Franjo Josip I., Danilo Kiš te brojni drugi.

Njima uz bok plove i suvremeni admirali književne riječi, sve odreda zanimljivi gosti i moderatori Festivala koji će se izmjenjivati ove i sljedećih godina na glavnoj pozornici PFK. 

Zaplovite s panonskim admiralima u nezaboravnu avanturu. Osjetite širinu i slobodu prostranstva Panonije – samog srca srednje Europe.

Dođite na Festival i upoznajte ih sve!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.