Hrvatski radio

Radio Osijek

Predavanje poznatog zmijolovca: „Prevencija ugriza od zmija”

14.05.2022.

17:00

Autor: Radio Osijek/TM

Predavanje poznatog zmijolovca: „Prevencija ugriza od zmija”

Predavanje poznatog zmijolovca: „Prevencija ugriza od zmija”

Foto: Udruga za zaštitu životinja Zmijolovac / -

U Gradskoj četvrti Retfala (Strossmayerova 200) u ponedjeljak, 16. svibnja predavanje je Darka Karamaza, predsjednika Udruge za zaštitu životinja Zmijolovac iz Bebrine, najpoznatijeg zmijolovca u Hrvatskoj koji će govoriti o prevenciji ugriza od zmija.

Organizator predavanja je Planinarsko društvo Zanatlija. Ulaz je slobodan, a svi koji dođu moći će čuti i nešto više od naslovljenog.

Predavanje kroz power point prezentaciju obuhvaća:

    • svih 15 posebno zaštićenih zmija u Hrvatskoj

    • problem ptica u kontaktu s ljudima i H5N1 soj ptičje gripe

    • što učiniti u susretu s zmijom

    • prva pomoć kod zmijskog ugriza

    • pitanja i odgovori sudionika

    • podjela brošure na kraju predavanja

Kad vidite zmiju najbolje ju je ne dirati, zaobići i zvati Udrugu Zmijolovac koja će ju izmjestiti. Zmije idu za hranom, glodavcima pa je preporuka svima čistiti oko kuće i u kući.

Darko Karamazan

S dolaskom proljeća bude se i zmije koje kreću u potragu za hranom, partnerom pa nisu rijetki njihovi susreti s izletnicima, planinarima, a tu i tamo put ih zna dovesti i u nečije dvorište pa čak i kuću. Zbog tople zime ove se godine može očekivati i veći broj zmija u prirodi.

Poznato je da u Hrvatskoj živi 15-ak vrsta zmija, od kojih su samo tri otrovnice (poskok, riđovka i planinski žutokrug), dok je preostalih 12 neotrovno i neopasno. Mnoge su zaštićene, a kazne za ubijanje zmija idu od 7000 do čak 30.000 kuna.

Darko Karamazan i Vlado Lađarević iz Šumeća pokraj Slavonskog Broda osnivači su Udruge za zaštitu životinja "Zmijolovac". Udruga je jedina u Hrvatskoj koja se bavi zaštitom zmija otrovnica s naglaskom na posebno zaštićene životinjske vrste, gmazove – zmije i druge životinje.

Rade volonterski, dolaze po pozivu uglavnom uznemirenih građana, no pokušavaju da im dio troškova pokriju grad ili općina na čijem području hvataju ponajviše zmije.

Najpoznatiji hrvatski zmijolovac u akciji

Najpoznatiji hrvatski zmijolovac u akciji

Foto: Udruga za zaštitu životinja Zmijolovac / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.