Hrvatski radio

Radio Osijek

Studentska konferencija „Žene jučer, danas, sutra”

07.03.2023.

16:04

Autor: Radio Osijek/TM

Studentska konferencija „Žene jučer, danas, sutra”

Studentska konferencija „Žene jučer, danas, sutra”

Foto: FFOS / -

“Žene jučer, danas, sutra” tema je studentske konferencije na Filozofskom fakultetu u Osijeku, na kojoj će se tijekom dva dana obraditi uloga žena kroz različite kulturne, društvene i političke teme. Konferencija će se održati 8. i 9. ožujka u Svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta u Osijeku (II. kat, soba broj 60.). 

„Ideja je konferencije prikazati kako prošlost utječe na našu sadašnjost i kako će naša sadašnjost oblikovati budućnost, osobito kada je riječ o položaju žene u različitim privatnim i profesionalnim područjima. U prošlosti su žene bile simbol otpora društvenim normama te su pomicale granice prihvaćenoga. Danas žene nastavljaju tim putem”, ističu organizatori i nastavljaju: „Konferencija “Žene jučer, danas, sutra” otvara važan i koristan prostor dijaloga o brojnim aktualnim temama kojima su upravo žene u središtu.

Cilj ove konferencije je slavljenje nevjerojatnih postignuća žena kroz povijest, ispitivanje izazova s kojima su se suočavale i rasprava o tome kako možemo stvoriti svjetliju budućnost za žene posvuda.”

Doprinos žena u mađarskoj revoluciji i borbi za slobodu 1948.-1949. godine, njihov položaj u srednjem vijeku ili bizantskom carstvu, zastupljenost žena u udžbenicima povijesti neke su od tema, bit će riječi i o Mariji Jurić Zagorki, zaštitnici hrvatske i ženske misli, doznat će se tko je Harriete Tubman, heroina podzemne željeznice, a jedno od izlaganja ukazuje na to da se ravnopravnost uči od malih nogu. Postoje li ženski pogledi, „Savršena žena” u vizualnim medijima – ljudsko biće ili objekti, Žena – snaga svedena na površnost ljepote, Menstruacija od tabu teme do zvijezda, „Što je žena?” - suvremena definicija žene” - naslovi su izlaganja koji govore u prilog tome da konferencija otvara brojne aktualne teme.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.