Hrvatski radio

Radio Osijek

Tjedan znanosti FFOS-a

04.02.2022.

14:44

Autor: Radio Osijek/TM

Plakat Tjedna filozofije FFOS-a

Plakat Tjedna filozofije FFOS-a

Foto: - / -

Od 7. do 11. veljače održava se Tjedan znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku. Pripremljen je mali uvid u znanstveni rad fakulteta kroz radionice, predavanja, predstavljanja, izložbe, izvedbe. 

Aktivnosti se odvijaju uživo i virtualno. Sudjelovanje uživo moguće je uz prethodnu prijavu i uvažavanje epidemioloških mjera. 

PROGRAM, 7. - 11. veljače 2022.

Elektronički izvori - dostupni tijekom cijelog tjedna

Priča o peritekstu (doktorat)

E-brošura naziva „Priča o peritekstu" usmjerava se na one tipove periteksta koji se kao peritekstualni stilemi pronalaze u odabranim suvremenim hrvatskim romanima. E-brošura dostupna je za "online" listanje i čitanje, a budući da donosi dijelove doktorskoga rada kojim se analiziraju peritekstovi kao vizualno atraktivni elementi knjige, i sama je dizajnirana drugačije od uobičajenoga linearno postavljenoga teksta (video, fotografije, QR kodovi, prilog, tehnički opis i dr.). Riječ je o e-brošuri koja načinom svoje izvedbe popularizira teoriju parateksta i periteksta. Autorica je Ivana Buljubašić Srb. E-brošura nastala je pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Sanje Jukić. Poveznica na e-brošuru.

Dance Your Ph.D.: Aktivno učenje kao didaktičko-metodička paradigma suvremene nastave (doktorat)

Video uratkom po uzoru na Dance Your Ph.D. prikazan je doktorski rad doc. dr. sc. Senke Žižanović: Aktivno učenje kao didaktičko-metodička paradigma suvremene nastave. Autorica je osmislila plesnu koreografiju i snimila je u obliku video uratka kao kreativan prikaz znanstvene misli. Poveznica na video.

Izložbe - u zgradi fakulteta

Autorski komentar

Izložba autorskih knjiga zaposlenika iz fonda knjižnice u sklopu vitrina u hodniku zgrade Fakulteta, prizemlje. Izložbu su priredile Kristina Kiš i Gordana Gašo.

Visokoškolska nastava iz perspektive sveučilišnih nastavnika – smjernice za unaprjeđenje centar

Posterom su prikazani rezultati Nastavničke ankete, koja se provodi radi praćenja i unaprjeđivanja kvalitete nastave na Filozofskom fakultetu Osijek, za akademsku godinu 2019./2020. Na temelju analize rezultata dane su smjernice za unaprjeđenje nastavnog procesa. Poster je postavljen u hodniku u prizemlju zgrade. Autorice postera su Senka Žižanović i Renata Jukić.

Poster Centra za popularnu kulturu centar

Cilj je aktivnosti predstaviti rad Centra za popularnu kulturu, kako znanstvenog i suradničkog osoblja, tako i studenata čiji diplomski i znanstveni(-popularni) i drugi radovi odgovaraju djelokrugu Centra.

Posterom „Is Everything Really Awesome? The Lego Movie as a Dystopian Parody“, želi se istražiti i prikazati društvu značajan tematski okvir samog filma. Promatran kao popularno-kulturalni tekst, a ne isključivo medijski proizvod, film istovremeno parodira trope distopijskog žanra i politiku nadzora, nagli razvoj kapitalističkog društva te potiskivanje kreativnosti. Poster je postavljen u hodniku u prizemlju zgrade. Autori postera su Ljubica Matek, Valentina Markasović, Jelena Pataki i Zvonimir Prtenjača.

Predstavljanje istraživačkog projekta UIP-2020-02-3695 projekt, doktorat

Analiza sustava u krizi i nove svijesti u književnosti 21. stoljeća

Poster-izložba o projektu financiranom od strane Hrvatske zaklade za znanost na 2. katu ispred Svečane dvorane (60) s otvorenjem i prijenosom uživo u utorak, 8. 2. u 18 sati. Autorice izložbe su Sonja Novak, Iris Spajić i Marijana Mandić.

PONEDJELJAK, 7. VELJAČE 2022.

12:00 sati

Otvorenje Tjedna znanosti

Dekan, izv. prof. dr. sc. Ivan Trojan, otvorit će Tjedan znanosti pozdravom u Svečanoj dvorani 39 na 1. katu. Nakon otvorenja predstavit će se brošure Centara za istraživanje Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Broj sudionika u prostoriji ograničen je na 20.

Događanje je moguće pratiti i virtualno putem Zoom poveznice.

14:00 sati Ivana Buljubašić Srb: doktorat

E-brošura Priča o peritekstu

Autorica će u učionici 16 (prizemlje) predstaviti svoju e-brošuru „Priča o peritekstu“. Riječ je o e-brošuri koja načinom svoje izvedbe popularizira teoriju parateksta i periteksta, nastaloj pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Sanje Jukić.

Broj sudionika u prostoriji ograničen je na 15.

16:00 sati Centar za interdisciplinarna istraživanja centar

scientific inter_view live

Okrugli stol na temu „Perspektive društvenih i humanističkih znanosti na tržištu rada“ održat će se u Svečanoj dvorani 39 (1. kat). Očekivano trajanje je 90 minuta. Voditelj je Hrvoje Potlimbrzović ispred Centra za interdisciplinarna istraživanja. Gosti su Marin Seleš (Čas posla design & copywrite / Pučko otvoreno učilište) i Mirna Šostarko (DKolektiv – organizacija za društveni razvoj; Hrvatski centar za razvoj volonterstva).

18:00 sati doktorat

Doktorska runda

Doktorandi Filozofskog fakultetu u Osijeku u opuštenom okruženju predstavit će svoje doktorske radove u najrazličitijim fazama (od ideje do pisanja), kao i iz različitih područja znanosti. U cilju kulture rasprave i razmjene iskustava, pozvani su sudjelovati svi zaposlenici i studenti. Doktorska runda će se odvijati u Svečanoj dvorani 39 (1. kat).

S obzirom na epidemiološka ograničenja, sudionici koji nisu izlagači, mogu se u događaj aktivno uključiti putem Zoom poveznice.

UTORAK, 8. VELJAČE 2022.

12:00 sati Snježana Babić i Ivana Šarić Šokčević

Esekerski rječnik ili kako su nekoć govorili Esekeri

U uvodnom dijelu aktivnosti predstavit će se autora rječnika, pokojnog profesora Petrovića, zatim slijedi prikaz povijesti postojanja i uporabe Esekerskog govora, upoznavanje s profesorovim motivima istraživanja Esekerskog govora, njegova zastupljenost u Osječkoj sredini i sl. Zatim slijedi predstavljanje rječnika i njegovih posebnosti kao što su neki tehnički podaci, trojezičnost, akcentuiranje is l. Slijedi upoznavanje s nekim riječima (germanizmima) Esekerskog govora koje su možebitno i danas još u uporabi, projekcija stranica rječnika radi ilustracije natuknica i strukture rječnika te čitanje nekoliko šaljivih natuknica iz rječnika..

14:00 sati Gorka Vuletić i Ena Kantor doktorat, diplomski

Koliko je pozitivno Vaše mentalno zdravlje?

Polaznici će saznati što je pozitivno mentalno zdravlje, od čega se ono sastoji te će imat će priliku provjeriti vlastitu razinu pozitivnog mentalnog zdravlja. Također, saznat će kako unaprijediti pozitivno mentalno zdravlje. Interaktivno predavanje i radionica održat će se u prostoriji 31 (1. kat).

Broj sudionika u prostoriji je ograničen na 25.

16:00 sati Amanda Glavaš

Pandorina kutija - escape room u nastavi

Posljednjih godina popularne su real – life escape room igre traženja rješenja problema određene tematike (npr. deaktivacija bombe) kroz pronalazak tragova, rješavanje i povezivanje zagonetki, logičkih zadataka i otkrivanja šifri u zadanom vremenu. Ova igra od sudionika (preporučeni timovi do 5 igrača) zahtijeva timski rad, komunikaciju, samoinicijativnost, toleranciju, prihvaćanje različitosti, primjenu širokog spektra znanja, logike i poznavanje opće kulture. Kroz igru se ostvaruje suradničko učenje, učenje istraživanjem, razvoj psihomotornih vještina, natjecateljski duh, kreativnost itd. Ovaj tip igre pogodan je kao metoda u nastavi s ciljem oblikovanja pozitivnih stavova prema nastavnom predmetu. Vrlo je jednostavna prilagodba zadataka nastavim sadržajima, a najbolje ga je prirediti za sat usustavljivanja gradiva i međupredmetne teme. Pandorina kutija primjer je međupredmetne escape room igre u nastavi, koja sadrži zadatke povezane sa sadržajima iz matematike (nizovi, linearne jednadžbe, aritmetika, mjerenje), fizike (gustoća, magnetizam), geografije (snalaženje na karti), kemije (kemijski elementi), likovne umjetnosti (osnovne i složene boje), engleskog jezika (čitanje i razumijevanje), biologije (prepoznavanje biljki) i logike (generalizacija).

Zbog odabranog sadržaja, igra je primjerena učenicima od 7. razreda osnovne škole, a mogu je igrati i učenici srednjih škola, studenti, nastavnici itd. Ovisno o uzrastu sudionika prilagođavaju se upute i moderator igre više ili manje sudjeluje u realizaciji. Radionica se odvija u učionici 31 (1. kat).

Maksimalan broj sudionika je 25 (5 grupa po 5 članova).

18:00 sati doktorat, projekt

Otvorenje izložbe ASKiNS21, izvedba uživo Dance your PhD

Ispred svečane dvorane 60 (2. kat) predstavit će se projekt u provedbi pomoću plakata s osnovnim informacijama o projektu, aktivnostima provedenim tijekom 1. godine kao i sinopsisi dvaju disertacija koje će biti rezultati projekta. Jedno od predstavljanja disertacije odvit će se u obliku plesne izvedbe uživo ("Dance your PhD“), dok će drugo biti kratko izlaganje, oba u sklopu otvorenja izložbe.

Broj sudionika u prostoriji je ograničen na 20.

Događanje je moguće pratiti i virtualno putem Zoom poveznice.

SRIJEDA, 9. VELJAČE 2022.

12:00 sati Vedran Domjanović i Biljana Oklopčić diplomski

Culture of Bullying in Contemporary Fiction

Bullying je aktualan društveni problem s potencijalno dugoročnim i štetnim posljedicama. Na bullying se jako dugo gledalo kao na bezazleni dio odrastanja, a široj su javnosti tek rezultati istraživanja, koja su se počela provoditi sedamdesetih godina prošlog stoljeća, ukazali na to da je bullying veći problem nego što se do tad smatralo. S porastom znanstvenog interesa za bullying, raste i interes za prikazom istog u suvremenoj književnosti. Ovo će predavanje analizirati temu i/ili motiv bullyinga u četiri romana suvremene anglofone književnosti: Carrie Stephena Kinga, Cat’s Eye Margaret Atwood, Harry Potter and the Philosopher’s Stone J. K. Rowling, i Thirteen Reasons Why Jay Asher. Posebna pozornost posvetit će se (1) osobinama pojedinaca zbog kojih su skloniji postati žrtvama bullyinga odnosno biti zlostavljačima, (2) utjecaju bullyinga na mentalno zdravlje te (3) korelaciji između različitih odgojnih stilova i nasilničkog ponašanja djece. Predavanje će se odvijati u Svečanoj dvorani 39 (1. kat).

Broj sudionika u prostoriji je ograničen na 25.

14:00 sati Anita Dremel centar

Što mislite o tome? Raspravom u nastavi do poticanja kritičkog mišljenja

Predavanje o ulozi i potencijalu nekoliko različitih oblika rasprave koje se mogu koristiti u visokoškolskoj nastavi u svrhu razvoja kritičkog mišljenja, 90 minuta. Kratke pokazne interakcije planiraju se kao ilustracije aktivnosti. Ciljana publika su nastavnici na visokoškolskoj razini, posebice asistenti, metodičari i didaktičari, ali i studenti diplomskih studija koji se nastavnički obrazuju. Interaktivno predavanje održava se u Svečanoj dvorani 39 (1. kat).

Broj sudionika u prostoriji je ograničen na 25.

Događanje je moguće pratiti i virtualno putem Zoom poveznice.

16:00 sati doktorat

Doktorska runda

Doktorandi Filozofskog fakultetu u Osijeku u opuštenom okruženju predstavit će svoje doktorske radove u najrazličitijim fazama (od ideje do pisanja), kao i iz različitih područja znanosti. U cilju kulture rasprave i razmjene iskustava, pozvani su sudjelovati svi zaposlenici i studenti. Doktorska runda će se odvijati u Svečanoj dvorani 39 (1. kat).

S obzirom na epidemiološka ograničenja, sudionici koji nisu izlagači, mogu se u događaj aktivno uključiti putem Zoom poveznice.

ČETVRTAK, 10. VELJAČE 2022.

12:00 sati Sanjica Faletar Tanacković i Kornelija Petr Balog žene, projekt

Izgradnja demencijski prijateljskih narodnih knjižnica

Teorijske i praktične pretpostavke

Predstavljanje projekta čiji je cilj istražiti teorijske i praktične pretpostavke za izgradnju demenciji prijateljskih narodnih knjižnica kao kulturnih ustanova u kojima se osobe s Alzheimerovom bolesti (AB) osjećaju dobrodošlo i uključeno. Projektne su aktivnosti vezane uz dva osnovna tematska područja: educiranje i senzibilizacija javnosti (prvenstveno knjižničara i studenata informatologije – budućih knjižničara) o AB, te uključivanje oboljelih od AB u društveni život zajednice kroz prilagodbu knjižničnih usluga njihovim potrebama i interesima te izradu prilagođenih materijala za čitanje. Objavljivanjem publikacija namijenjenih osobama s Alzheimerovom bolesti kroz projekt se ističe važnost društveno odgovornog poslovanja u nakladništvu. Kroz planirane znanstvenoistraživačke i stručne aktivnosti, projekt će pokušati odgovoriti na jedan od značajnijih izazova suvremenog hrvatskog društva: podizanje kvalitete života osoba s Alzheimerovom bolesti (AB). Predavanje će se održati u Svečanoj dvorani 60 (2. kat).

Broj sudionika u prostoriji je ograničen na 25.

Događanje je moguće pratiti i virtualno putem Zoom poveznice.

14:00 sati Centar za interdisciplinarna istraživanja centar

Predstavljanje časopisa Nove teorije

Članovi Povjerenstva Centra za interdisciplinarna istraživanja Filozofskog fakulteta Osijek predstavit će časopis Nove teorije zajedno sa kolegama s Akademije za umjetnost i kulturu. Riječ je o prvom zajedničkom projektu Centra za interdisciplinarna istraživanja u umjetnosti i znanosti AUKOS-a te Centra za interdisciplinarna istraživanja FFOS-a. Glavni je urednik časopisa izv. prof. dr. sc. Krešimir Purgar, a njegovi su zamjenici prof. dr. sc. Leo Rafolt te dr. sc. Demian Papo, dok su kolege Juraj Jurlina i Hrvoje Potlimbrzović, među ostalima, članovi Uredništva časopisa.

Časopis Nove teorije objavljuje izvorne znanstvene članke iz područja znanosti o umjetnosti, tj. iz polja teatrologije i dramatologije, teorije likovnih umjetnosti, filmologije, muzikologije i etnomuzikologije te znanosti o umjetnosti kao opće problematike. Premda prvenstveno slijedi nomenklaturu znanosti o umjetnosti, časopis posvećuje pozornost originalnim uvidima iz interdisciplinarnih područja umjetnosti i znanosti kao i svim drugim člancima, neovisno o užem području ili polju, koji na teorijski relevantne načine pridonose razumijevanju problematike vizualnih i izvedbenih umjetnosti, muzikologije, kazališta, filma te komunikacijskih medija općenito. Nove teorije žele se u idućem razdoblju profilirati kao najrelevantnije znanstveno glasilo u području znanosti o umjetnosti u Hrvatskoj te kao kompetentan časopis u istočnoj i jugoistočnoj Europi.

Predstavljanjem ovog časopisa želi se promovirati interdisciplinarnost u znanosti i umjetnosti, kao i intenzivirati suradnja između Filozofskog Fakulteta i Akademije za umjetnost i kulturu. Časopis će predstaviti izv. prof. dr. sc. Krešimir Purgar, dr. sc. Demian Papo i Hrvoje Potlimbrzović u Svečanoj dvorani 39 (1. kat).

Broj sudionika u prostoriji je ograničen na 25.

Događanje je moguće pratiti i virtualno putem Zoom poveznice.

16:00 sati Kristina Božić i Biljana Oklopčić žene, diplomski

Kreativno pisanje kao metoda feminističke pedagogije

U prvom će se dijelu ove radionice ukratko predstaviti metode kreativnog pisanja kao sastavnice feminističke pedagogije. Voditeljica će aktivnosti predstaviti kroz metode spomenute u svom diplomskom radu na temu feminističke pedagogije u djelima Chimamande Ngozi Adichie, a u drugom će se dijelu fokusirati na definiranje i primjenu pojedinih metoda kreativnog pisanja (pisanje pisama imaginarnim ili stvarnim osobama, vođenje dnevnika, pisanje intervjua, ispovjedni narativi). Radionica će se održati na hrvatskom jeziku pa se mogu uključiti svi studenti koje zanima navedena tema. Radionica će se održati u prostoriji 31 (1. kat).

Broj sudionika u prostoriji je ograničen na 25.

18:00 sati Darija Rupčić Kelam projekt

Ples sjena - Shadow dance

Uvodna ili pokazna radionica kreativnih terapija - terapije plesom i pokretom. Svatko od nas je osoba. Svatko od nas ima masku, koju su stari Grci nazivali Personom. Kroz te maske, isijava i progovara naše pravo lice, naše pravo ja. Mi svi nosimo neke maske i na van pokazujemo jednu sliku i odajemo dojam sa smo dobri, sređeni, smireni, etični.

No, prema psihologu Jungu, u nama postoji sjena. Ona nas prati. Podsjeća nas na onaj tamni, mračni, nepoznati, neistraženi, potisnuti I nesvjesni dio naše osobnosti.

Hoće li sjena postati naš prijatelj ili neprijatelj to ovisi samo o nama samima. Ona nije uvijek naš protivnik. Sjena postaje naš neprijatelj samo onda kada je zanemarena I neshvaćena. Sjena je izvor našeg potencijala, snage, kreativnosti. Ona je izvor našeg iscjeljenja. Suočiti se sa sjenom znači zaći u te mračne hodnike I predijele duše, igrati se s našim demonima, zaplesati s njima i naučiti živjeti pored i s njima.

U ovoj ćemo radionici terapije pokretom i plesom raditi na osnaživanju osobnosti i tijela. Koristit ćemo se elementima terapije plesa i pokreta radi poboljšanja emocionalne, kognitivne, tjelesne i socijalne integracije individue. U tom smislu, ples i pokret imaju funkciju samoregulacije, te otvaraju prostor direktne komunikacije između onoga što je neiskazivo, nesvjesno i svjesno. Povezujemo se s primarnim jezikom u čovjeku, a to je pokret. Kroz ples s vlastitom sjenom, radit ćemo na poboljšavanju ravnoteže i prostornog, kinestetičkog osjećaja (osjećaju za prostor i tijelo u pokretu i prostoru), na svjesnosti tijela u prostoru i prostornoj inteligenciji. Također ćemo razvijati osjećaja za grupu i drugoga, te razvijati osjećaj povjerenja i prihvaćanja. Radionica se odvija u Svečanoj dvorani 39.

Broj sudionika u prostoriji je ograničen na 25.

Događanje je moguće pratiti i virtualno putem Zoom poveznice.

PETAK, 11. VELJAČE 2022.

12:00 sati Draženka Molnar i Ninočka Truck Biljan projekt

Je li ono što znamo i zamišljamo ono što tražimo?

Nastavnikova konceptualizacija koherentnosti teksta

Implikacije za razredno vrednovanje pisanja

Radionica kroz nekoliko kraćih aktivnosti ukazuje na metaforičko poimanje koherentnosti teksta na stranome jeziku. Sudionike se potiče na razmišljanje o globalnoj i lokalnoj tekstualnoj koherenciji te na moguće implikacije za razredno vrednovanje pisanja na stranome jeziku. Prikazuju se rezultati kvalitativne analize polustrukturiranih intervjua s nastavnicima pet stranih jezika, odnosno maloga empirijskog istraživanja u sklopu znanstvenog projekta KohPiTekst (lP-2016-06-5736, Koherentnost teksta u pisanju stranih jezika: hrvatski, njemački, engleski, francuski i mađarski u usporedbi). Radionica se odvija u Svečanoj dvorani 39 (1. kat).

Broj sudionika u prostoriji je ograničen na 25.

14:00 sati Ana Sladoja, Marija Gadžić projekt

Brain aerobics-(p)ostanite kognitivno fit

Što je zajedničko vezanju cipela i rješavanju složenih algebarskih izraza? Iako toga ponekad nismo svjesni, kognitivne sposobnosti uključene su u suočavanje s velikim brojem svakodnevnih izazova. One obuhvaćaju vještine poput percepcije, pažnje, pamćenja, motoričkih sposobnosti, jezika, prostorne i vizualne obrade kao i izvršne funkcije. S ciljem približavanja ovog pojma studentima, predlaže se organiziranje radionice na kojoj će sudionici dobiti uvid u samu strukturu kognitivnih sposobnosti obzirom na različitu životnu dob. Radionica se sastoji od uvodne prezentacije te natjecateljske igre u kojoj će studenti rješavajući zadatke testirati pamćenje, percepciju, motoričke sposobnosti i sl.

Ciljevi radionice: Upoznavanje s kognitivnim funkcijama općenito i zadatcima koji razvijaju specifične kognitivne sposobnosti; razvijanje kompetencija i vještina za primjenu i provedbu zadataka u svakodnevnom životu u odnosu na određenu dob

Očekivani ishodi radionice:

Studenti će moći:

– prepoznati zadatke mentalnog treninga u svakodnevnom životu

– analizirati i testirati vlastite kognitivne kapacitete

– samostalno poraditi na vlastitim kognitivnim vještinama u kojima uočavaju slabosti

– primijeniti stečena znanja u svrhu prevencije naglog opadanja kognitivnih funkcija u starosti

Ključne riječi: kognitivne sposobnosti, mentalni trening, neuroplastičnost

Radionica se odvija pod mentorstvom prof. dr. sc. Gorke Vuletić. Radionica se odvija u prostoriji 31 (1. kat).

Broj sudionika u prostoriji je ograničen na 20.

16:00 sati doktorat

Doktorska runda

Doktorandi Filozofskog fakultetu u Osijeku u opuštenom okruženju predstavit će svoje doktorske radove u najrazličitijim fazama (od ideje do pisanja), kao i iz različitih područja znanosti. U cilju kulture rasprave i razmjene iskustava, pozvani su sudjelovati svi zaposlenici i studenti. Doktorska runda će se odvijati u Svečanoj dvorani 39 (1. kat).

S obzirom na epidemiološka ograničenja, sudionici koji nisu izlagači, mogu se u događaj aktivno uključiti putem Zoom poveznice.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.