Hrvatski radio

Radio Osijek

Obnovljen osječki dječji vrtić "Radost"

04.04.2022.

12:21

Autor: HRT Radio Osijek

Vrtić

Vrtić

Foto: Ž.Bačić / Radio Osijek

Četiri mjeseca prije ugovorenog roka završeni su radovi na energetskoj obnovi dječjeg vrtića Radost. Riječ je o zgradi staroj gotovo 100 godina, koja zahvaljujući obnovi prelazi iz energetskog razreda E u razred C. Očekuju se godišnje uštede na toplinskoj i električnoj energiji od oko 53 tisuće kuna.


Vrtić je obišao osječki gradonačelnik Ivan Radić, koji je tom prigodom izrazio zadovoljstvo brzom povratku djece u vrtić. Istaknuo je i kako će Grad uskoro završiti energetsku obnovu Osnovne škole Franje Krežme, te da je spreman i za Nacionalni plan obnove i oporavka. "U proračunu imamo osigurana sredstva za izgradnju i dogradnju novih vrtića. Nastavit ćemo raditi sve u tom smjeru da možemo upisati svu našu djecu u dječje vrtiće i da imaju uvjete kakve od danas imaju u dječjem vrtiću Radost". Ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek Ana Mihaljević zahvalila je svima koji su doprinijeli ranijem povratku djece u vrtić. " U ovom vrtiću imamo upisane četiri odgojne skupine, od kojih su dvije po alternativnom programu Marie Montessori i dvije po redovnom programu. Ukupno je 70-ero djece. Do ovog povratka u vrtić, djeca su bila izmještena u druge primjerene prostore u sklopu Dječjeg vrtića Osijek." Radovi su obuhvatili  zamjenu vanjske stolarije, izolaciju vanjskih zidova i stropa prema negrijanom tavanu, zamjenu stare rasvjete navom, zamjenu stare toplinske podstanice, ugradnju termostatskih ventila i termostatskih glava, ugradnju sustava ventilacije zgrade, te ugradnju sustava daljinskog očitavanja potrošnje energije i vode s mogućnošću spajanja na ISGE. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,9 milijuna kuna, a Europska unija iz Kohezijskog fonda sufinancira 60 posto sredstava. Ostatak su osigurali Grad Osijek i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u jednakim omjerima od 20 posto. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.