Hrvatski radio

Radio Osijek

Europsko prvenstvo za rukometašice i u Osijeku

08.12.2014.

16:03

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Europsko prvenstvo za rukometašice, koje se igra u Mađarskoj i Hrvatskoj, danas donosi i prve utakmice u Varaždinu i Osijeku.

U skupini C u Varaždinu se u 18 sati sastaju Njemačka i Nizozemska, a u 20 i 15 Švedska i Hrvatska. U Dvorani Gradski vrt u Osijeku u 18 igraju Francuska i Slovačka, a od 20 i 15 aktualne europske prvakinje, reprezentativke Crne Gore protiv Srbije.

Rukometno ludilo zasad nije zahvatilo Hrvatsku kao što to bude u siječnju dok igraju rukometaši, no ženski rukomet čeka na turnir od kojeg se očekuje da postane prvi na kojemu će Hrvatska osvojiti medalju na velikom natjecanju. Europsko prvenstvo igrat će se u šest gradova, po tri u Hrvatskoj i Mađarskoj. Skupine A i B igrat će se u Gyoru i Debrecenu, a skupine C i D u Varaždinu i Osijeku. Tri prvoplasirane reprezentacije iz svake skupine plasirat će se u iduću fazu u kojoj će u dvije grupe (Debrecen i Zagreb) igrati po šest ekipa od kojih će po dvije iz svake skupine vidjeti samu završnicu u Budimpešti. Dakle u Varaždinu se kreće lov na prvu medalju gdje je Hrvatska reprezentacija smještena u skupinu C sa Nizonemskom, Njemačkom i Švedskom. Izborniku Canjugi ispunile su se dvije glavne želje: da na putu do polufinala izbjegne Mađarsku i za nositelja grupe dobije Švedsku. Uz Hrvatice i Šveđanke, u ponedjeljak s nadmetanjima u varaždinskoj Areni započinju i Njemačka i Nizozemska.

U Osijeku će se igrati skupina D s kojom će se križati naša reprezentacija i još dvije selekcije iz skupine C. Crnogorke su kao braniteljice naslova, barem na papiru, prve favoritkinje, a računicu u kojoj priželjkuju svih šest bodova pokušat će im pomrsiti vrlo dobre Francuskinje i Srpkinje kojih dugo nije bilo nigdje da bi na dva zadnja velika natjecanja kao domaćini dvaput ušle u polufinale. Slovakinje su se poslije 20 godina prvi put kvalificirale za EP i Osijeku će im svaki osvojeni bod biti ravan medalji. Utakmice će se u Osijeku igrati od ponedjeljka 8., do petka 12. prosinca, a ulaznice za dvije utakmice u danu bit će 30 i 50 kuna. U ponedjeljak se od 18 sati sastaju Francuska i Slovačka, a od 20 i 30 Srbija i Crna Gora. U srijedu od 18 Srbija i Francuska, a od pola 9 Slovačka i Crna Gora. Posljednjega dana, u petak od 18 sati igraju Crna Gora i Francuska, te od 20 sati i 30 minuta Srbija i Slovačka.

Još početkom listopada Potpisani su ugovori Grada Osijeka i HRS-a o organizaciji prvenstva u Osijeku. Podsjetimo, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Osijeka Dražen Alerić istaknuo je tada kako je iz proračuna za suorganizaciju prvenstva izdvojeno 400.000 kuna: "To ne uključuje dodatne troškove, u koje će biti uključeni, vjerujemo i Osječko - baranjska županiji i brojni sponzori, kako bi sve proteklo onako kako to Europsko prvenstvo zaslužuje. Dokazali smo puno puta do sada da smo odlični domaćini, pa ćemo tu tradiciju sigurno i nastaviti."

Direktor marketinga Hrvatskog rukometnog saveza i Europskog prvenstva Silvio Njirić: "Hrvatski rukometni savez je ponosan potpisanim ugovorom o Prvenstvu. Uvjereni smo kako će organizacija biti vrhunska popun one iz 2009. kada je Osijek bio domaćin skupine za muško Svjetsko rukometno prvenstvo. Uvjereni smo kako će dvorane biti pune i jedva čekamo da prvenstvo počne."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.