Hrvatski radio

Radio Osijek

Iktus pobjednik Dunavskog kupa 2014.

22.11.2014.

14:37

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici održana je svečanost u povodu završetka prve godine „Dunavskog kupa“ i uspješne suradnje veslačkih klubova podunavske regije iz Srbije, Hrvatske i Mađarske.

U sklopu „Dunavskog kupa“ realiziraju se sportska natjecanja s ciljem popularizacije i razvoja zdravog načina života kod djece i mladeži, kao i kulturno-obrazovni programi koji prije svega imaju za cilj podizanje svijesti mladih sportaša o značaju multikulturalnosti i multikonfesionalnosti regije dunavskog sliva ali i očuvanja dobre sportske tradicije i kvalitetne kulturne baštine ovog dijela Europe. Ideja sportske suradnje veslačkih klubova Dunavske regije postojala je još sedamdesetih godina XX. stoljeća u tadašnjoj Jugoslaviji, a konkretan suvremen razvoj okrunjen je potpisivanjem memoranduma o suradnji šest veslačkih klubova iz tri europske države (VK „Danubius 1885“ Novi Sad, VK „Palić“ Subotica, VK „Iktus“ Osijek, HVK „Vukovar“ Vukovar, Bajai Spartacus Vizügy Sport Club, Mohácsi Torna Egylet). Početak suradnje svečano je počeo potpisivanjem memoranduma ove godine u Subotici, nakon čega su uslijedila i prva zajednička sportska događanja u sve tri države, kao i pravljenja planova za proširenje suradnje i pisanje zajedničkih projekata. Još pet europskih veslačkih klubova iskazalo je namjeru da se priključi „Dunavskom kupu“.

Ove su godine odlukom sudionika Dunavskoga kupa u bodovanju sudjelovali mladi veslači četveraca na pariće i to u kategoriji kadeta, kadetkinja, mlađih juniora i mlađih juniorki. Zbrajali su se njihovi rezultati na regatama koje su veslane u Mohaču, Novom Sadu, Osijeku, Subotici i Vukovaru.

Najboljim klubom u ovogodišnjoj veslačkoj sezoni proglašen je VK "Iktus" iz Osijeka čiji predsjednik Denis Ambruš dobio prijelazni pehar. Ambrušu je prijelazni pehar predao Krisztian Schiszler, predsjednik Dunavskoga kupa i član veslačkoga kluba iz Mohača (MTE).

Tekst i fotografije: www.subotica.info

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.