Hrvatski radio

Radio Osijek

Iktus učvrstio vodstvo u Dunavskom kupu

19.10.2014.

15:19

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ove godine obnovljeni Dunavski kup (nekadašnji Podunavski kup) osvojit će najvjerojatnije veslači Iktusa. Brojne pobjede osječkih četveraca za mlađe uzraste na pet održanih regata uvjerljivo dovele Iktus na vrh ovog natjecanja. Sljedeće godine očekuju se još bolji rezultati.

U Novom Sadu održana je posljednja, peta ovogodišnja regata na kojoj su se veslale utrke Dunavskoga kupa. Iktus je poslao tri posade četveraca (nisu nastupile mlađe juniorke), a mjesto na vrhu u Dunavskome kupu bilo je zapravo učvršćeno još puno ranije. U Novom Sadu veslala se daljinska utrka na četiri tisuće metara u sklopu omladinskog natjecanja koje je organizirao Veslački savez Srbije, a kojemu je domaćin bio novosadski klub Danubius 1885. U Novi Sad pošle su tri Iktusove posade koje nastupaju na Dunavskome kupu u kojem se se zbrajali rezultati četiriju posada četveraca na pariće- za juniore B, juniorke B, kadete A i kadetkinje A. Uvjerljivo su pobijedile kadetkinje - Ozana Prisuda, Karla Ambruš, Aria Cvitanović i Lea Lamza te ponijele pehar u Osijek. Kadeti Marko Iža, Anton Lončarić, Leon Jug i Dejan Jurković bili su drugi (iza Smedereva, koje se ne natječe u Dunavskom kupu) tako da je peta medalja kadeta također utjecala na ukupnu pobjedu u kupu. Mlađi juniori Dino Steiner, Ivan Ante Grgić, Marijan Lovković i Krešimir Forjan zbog manje nezgode na putu zakasnili su na utrku sa svojim konkurentima te su veslali na kraju natjecanja uz osmerce, no i oni su ostvarili odličan rezultat i pojedinačno najbolje vrijeme među juniorskim četvercima tako da je ukupan rezultat Dunavskoga kupa zacementiran trima medaljama u Novom Sadu.


 
Valja napomenuti kako u Novom Sadu nisu nastupili veslači HVK Vukovar niti veslači iz Mađarske Baje. Dunavski kup obnovljen je sporazumom kojeg su 15. travnja ove godine potpisali čelnici šest klubova iz Hrvatske, Mađarske i Srbije- iz Baje, Mohača, Vukovara, Osijeka, Novog Sada i Subotice. Dogovoreno je kako će se kupom utjecati na razvoj mladih uzrasta veslačica i veslača tako da je odlučeno kako će se na regatama koje se inače tradicionalno organiziraju u tim gradovima bodovati četiri utrke četveraca mlađih juniorki i juniora te kadetkinja i kadeta. Ove su godine četverci nastupili na regatama u Vukovaru, Mohaču, Osijeku, Subotici (na Palićkom jezeru) i u Novom Sadu.


 
Domaćini iz Novog Sada još su jednom izrazili zahvalnost prijateljima iz Osijeka koji su pomogli dvjema mladim veslačicama Danubiusa 1885. koje su doživjele nesreću na regati u Mohaču, kada su čamcem udarile u brod-restoran na Dunavu. Tada su ih iz rijeke izvukli Stevo Prisuda, otac osječke veslačice Ozane i trenerica Jasminka Kraljević Čolić uz pomoć Danijela Juga.


 
Iako je situacija oko pobjednika uglavnom jasna (Iktusovci su bili nadmoćni na svim regatama) pobjednik Dunavskoga kupa bit će proglašen početkom studenoga u Subotici, izjavio je tajnik Kupa Vladimir Antić. Tada će biti objavljeni i svi službeni rezultati, redoslijed klubova i broj ostvarenih bodova. Čelnici klubova, sudionika Dunavskoga kupa sastat će se danas (19. listopada 2014.) u Osijeku, a jedna od tema razgovora bit će zajednički nastup prema fondovima Europske unije kako bi se dobila nova sredstva za poticaj razvoju veslačkoga sporta u trima državama koje povezuje Dunav.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.