Hrvatski radio

Radio Osijek

Iktusova uspješna godina

13.12.2014.

13:50

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Unatoč financijskim teškoćama ocijenjeno je kako je 2014. godina bila uspješna za Veslački klub Iktus. Prije svega vesele rezultati koji su postignuti na raznim natjecanjima.

Sve je manje sponzora, smanjuju se i sredstva iz gradskoga proračuna, no još uvijek zahvaljujući gradu Osijeku i Saponiji kao najsnažnijem sponzoru omogućeno je normalno funkcioniranje najtrofejnijeg osječkog sportskog kluba - Iktusa- istaknuo je predsjednik kluba Denis Ambruš. Na godišnjoj izvještajnoj skupštini kluba je istaknuto kako klubu nedostaju prijeko potrebna sredstva kako bi se plovni park mogao održavati na zadovoljavajući način, kao i potreba da se kupi nekoliko novih čamaca.

Voditelj sportskog odjela Krešimir Ižaković podnio je izviješće o rezultatima koje su postigli osječki veslači i veslačice tijekom 2014. godine. Izdvojio je nastupe na sjvjetskim i europskim natjecanjima te osvojeno ekipno drugo mjesto na državnom prvenstvu, što je bolji rezultat od prošlogodišnjega. Na Svjetskom prvenstvu juniorskom prvenstvu Teuta Lea Stojaković osvojila je odlično 12. mjesto, dok su seniori u Amsterdamu postigli sljedeće rezultate- dvojac Janjić/Kolobarić bio je 12., David Šain u skifu ukupno 16., a Mario Vekić bio je najbolji u natjecanju rezervnih veslača na SP-u. 

Na EP u Beogradu 5. mjesto su osvojile Sonja Kešerac i Maja Anić u dvojcu bez, 10. je bio osječki četverac -Šain, Vekić, Kolobarić, Janjić, a Stjepan Pirić sa Zadraninom Begovićem bio je 14. u dvojcu bez kormilara. Na EP za juniore 14. Teuta Lea Stojaković i Mia Drkulec osvojile su 14. mjesto u dublu.

9 zlata, 6, srebra i 4 bronce osvojili su Iktusovci na ovogodišnjem prvenstvu Republike Hrvatske te ukupno osvojili drugo mjesto u državi. Prvenstvo je održano posebno za seniore, a posebno za mlađe uzraste. U seniorskoj konkurenciji Iktus je osvojio drugo mjesto, a Iktus je i nakon oba dijela prvenstva ukupno bio drugi veslački klub u našoj zemlji (iza zagrebačke Mladosti). Iktus se ponosi i mlađim uzrastima i njihovom uspjehu na PH jer su po kategorijama pobjednici prvenstva bili naši mlađi juniori i juniorke te kadeti/kadetkinje. Svim osvajačima zlatnih medalja na državnome prvenstvu predsjednik kluba Denis Ambruš predao je prigodne plakete.

Odlukom skupštine Iktusa posthumno je počasnim članom Iktusa proglašen nedavno prerano preminuli Ferdinand Rajle, legenda osječkog veslanja i sporta općenito.

Predsjednik kluba Denis Ambruš podsjetio je i na ponovno oživljavanje Dunavskoga kupa na kojem je Iktus osvojio ove godine uvjerljivo najviše bodova te najavio nastavak suradnje triju država- Hrvatske, Mađarske i Srbije i sljedeće godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.