Hrvatski radio

Radio Osijek

Održana Miholjska regata u Osijeku

28.09.2014.

20:50

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako će za tjedan dana biti održano Prvenstvo Hrvatske u veslanju za mlađe uzraste Veslački klub Iktus i ove je godine tradicionalnom Miholjskom regatom obilježio završetak još jedne veslačke sezone. Iktus učvrstio vodstvo u obnovljenom Dunavskom kupu- sve četiri posade osječkih četveraca osvojile su zlatne medalje! Veslalo se 18 utrka i nastupilo je više od 150 veslačica i veslača iz četiriju zemalja.

Iktus učvrstio vodstvo u obnovljenom Dunavskom kupu- sve četiri posade osječkih četveraca osvojile su zlatne medalje! Veslalo se 18 utrka i nastupilo je više od 150 veslačica i veslača iz četiriju zemalja.Osijek je bio domaćin veslačkim klubovima MTE Mohacs, VK Palić (Subotica), HVK Vukovar, Danubis 1885. (Novi Sad), VK Dravske elektrarne (Maribor), Zrenex (Zrenjanin) i Marina Kaštela uz sudjelovanje nekoliko pojedinaca u seniorskim i veteranskim kategorijama iz Gusara (Split) te zagrebačkih klubova Mladosti, Jaruna i Nove. U sklopu Dunavskoga kupa veslane su četiri utrke četveraca na pariće, a sudjelovalo je pet klubova iz Hrvatske, Srbije i Mađarske (izostao je samo veslački klub iz Baje). U svim četirima utrkama nadmoćno su pobijedili Iktusovi veslači i veslačice te tako učvrstili vodstvo u Dunavskom kupu u kojem će biti održana još samo regata u Novom Sadu krajem listopada. Među zanimljivostima regate svakako treba izdvojiti nastup talijanske veleposlanice u Hrvatskoj Emanuelle D´Alessandro u četvercu bez kormilara seniorki i seniora, a veleposlanici je pripala čast da podijeli i medalje veteranskim osmercima (u utrci su pobijedili veterani Iktusa, a drugi su bili veterani iz nekoliko klubova - Jarun, Nova, Mornar i Mladost). 

Veslane su i dvije memorijalne utrke u znak sjećanja na veslače Iktusa poginule u Domovinskom ratu. U memorijalnoj utrci Jerka Velata (samci za seniore) pobijedio je David Šain, drugi je bio njegov kolega iz Iktusa Mario Vekić, a treći Vukovarac Mato Brandt. U memorijalnoj utrci Petra Ivića za samce mlađih juniora (1xJMB) pobijedio je Jernej Osvald (DE Maribor), drugi je bio Vanja Obradović (Danubius 1885.), a treći Srđan Milinković (Zrenex). 

 

Od ukupno 18 utrka u 11 su veslači Iktusa i osvojili zlatnemedalje, Vukovarcima su pripale 3, gostima iz Zrenjanina dva zlata, a po jedno su osvojili VK Palić i VK Dravske elektrarne Maribor. Dio medalja veslačima je podijelio osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, a u ime grada Osijeka zamjenik gradonačelnika i predsjednik VK Iktus Denis Ambruš. Medalje je podijelila i legendarna osječka sportašica Kaja Ileš, Iktusov olimpijac Ninoslav Saraga, predsjednik gradskog Odjela za hrvatske branitelje Darko Nađ, direktor OTP banke Goran Nuić, predsjednik skupštine Iktusa Daniel Srb te drugi klupski čelnici. Predsjednik regatnoga odbora, zadužen za organizaciju ovogodišnje Miholjske regate bio je Silvio Ambruš, a počasni predsjednik regate Branko Kovač.

Predsjedniku VK Iktus, Denisu Ambrušu, veliki pehar pobjednika Dunavskog kupa predao je predsjednik Kupa Kristian Schiszler u nazočnosti tajnika Dunavskog kupa Vladimira Antića. 
 
I ovogodišnja je Miholjska regata privukla na Dravu velik broj Osječana, a za ponudu kolača, pečenih kobasica i pića pobrinuli su se roditelji osječkih veslačica i veslača.  

Dunavski kup- četverci na pariće:

4 x KW (kadetkinje)

1. VK Iktus - Ozana Prisuda, Lea Lamza, Aria Cvitanović, Karla Ambruš

2. VK Palić- Aleksandra Zubelić, Nina Zubelić, Milica Stambolija, Ana Miković

3. VK Danubius 1885. - Dora Šereš, Jana Tarabić, Milica Zorić, Milica Lekić

4 x KM (kadeti)

1. VK Iktus - Marko Iža, Patrik Lončarić, Anton Lončarić, Leon Jug

2. VK Danubius 1885. - Đorđe Nećak, Nikola Egić, Stefan Matić, Ognjen Novaković

3. HVK Vukovar - Danijel Jakovac, Aleksandar Čukelj, Filip Vidaković, Mihael Kolar

4. MTE Mohacs - Balint Molnar, Norbert Gagyi, Patrik Mihalovics, Bence Varga

5. Marina Kaštela - Duje Perišin, Ivan G. Šerić, Željko Vranješ, Marko Ćorak

6. HVK Vukovar - Matko Gašparić, Stjepan Sekulić, Ivan Kolar, Domagoj Jaman

4 x JWB (mlađe juniorke)

1. VK Iktus - Anđela Ćaćić, Karla Ambruš, Daria Ćaćić, Teuta Lea Stojaković

2. HVK Vukovar - Matilda Sabljak, Hanna Jakovac, Stella Sablić, Magdalena Kalazić

4x JMB (mlađi juniori) 

1. VK Iktus - Mislav Konjik, Krešimir Forjan, Ivan Ante Grgić, Dino Steiner

2. Danubius 1885. - Aleksandar Izda, Dimitrije Ibročić, Vanja Obradović, Dušan Petrović

3. HVK Vukovar - Jan Szabo, Stjepan Miličić, Luka Benaković, David Vidaković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.