Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječki veslači za Vukovar

16.11.2014.

08:59

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Veteranski osmerac osječkog Iktusa krenuo je jutros na regatu Osijek-Vukovar. Veslat će gotovo 70 kilometara te na taj način odati počast svim žrtvama Domovinskog rata i Vukovaru- gradu heroja.

Regatu je organizirao Veslački klub Iktus i Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Osječko-baranjske županije. Prvi put veslači su na ovaj način, veslačkom regatom do Vukovara, odali  počast gradu heroja prošle godine. Očekuje se kako će regata trajati između 5 i 6 sati tako da se dolazak u Vukovar, ispred Hrvatskog veslačkog kluba Vukovar očekuje između 13 i 14 sati. Nakon dolaska u Vukovar veslači- sudionici memorijalne regate- upalit će svijeće podno križa na ušću Vuke u Dunav koji je podignut u čast hrvatskim žrtvama za slobodnu Hrvatsku. Veslačima je osigurana i pratnja motornim čamcima MUP-a i Lučke kapetanije Osijek, a ispred doma Hrvatskog veslačkog kluba Vukovar organiziran je i zajednički ručak. 

Među osječkim veslačkim veteranima je i predsjednik Iktusa i dogradonačelnik Osijeka Denis Ambruš koji je izjavio kako su krenuli odati počast vukovarskim žrtvama te poželio da uspomenu na njih "čuvaju vode Drave i Dunava". Osječke veslače ispratio je i Darko Nađ, predsjednik UHDDR-a Osječko-baranjske županije istaknuvši kako su brojni hrvatski sportaši pokazali veliko i hrabro srce sudjelujući u obrani Republike Hrvatske. Mnogi su od njih i poginuli braneći domovinu, a današnjom regatom bit će odana i počast poginulim veslačima. U Domovinskom su ratu poginula 32 veslača HVK Vukovar te šest veslača osječkoga Iktusa. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.