Hrvatski radio

Radio Osijek

Problemi sa spravama u Kini

30.09.2014.

08:55

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Podij treningom gimnastičara u ponedjeljak je, u kineskom gradu Nanningu, počelo 45. Svjetsko prvenstvo u sportskoj gimnastici.

Natjecateljski dio Svjetskog prvenstva počinje 3., a trajat će do 12. listopada. Ukupno će nastupiti 688 gimnastičara i gimnastičarki iz 80 zemalja svijeta, a Hrvatska je u Kinu otputovala s pet vježbača: Filip Ude (parter i konj s hvataljkama), Marijo Možnik (preča), Robert Seligman (konj s hvataljkama), Tomislav Marković (parter) i Andrej Korosteljev (parter). Podij trening (prvi doticaj s glavnim spravama) nije prošao najbolje, budući da su se gotovo sve reprezentacije mučile s nepoznatim Taishan/AAI spravama - rekao je predsjednik Tehničkog odbora sportske gimnastike HGS-a Vladimir Mađarević (trener Seligmana i Markovića): "Trening je prošao optimalno. Treći dan smo ovdje, vremenska razlika je počela raditi svoje, ali imamo dosta vremena do kvalifikacija u petak, tako da se ne zabrinjavamo. Osim Markovića na parteru, drugi dečki nisu odradili vježbe u komadu. Možnik je imao problema na "ulazu s pola okreta", Seligman je pao na startu, na "spindlu" zbog konja je dosta sklizak, Korosteljev je zeznuo na 2-3 mjesta parter, a Ude također na početku vježbe na konju. Inače, kada podij trening nije bio dobro odrađen, na kraju je bilo jako dobro. Nadamo se da će i sada biti takav slučaj. Ne bi bilo dobro da su sada svi napravili vježbe i potrošili se, jer u petak trebaju biti pravi." - javio je iz Kine Vladimir Mađarević.

Srebrni olimpijac Filip Ude u Kinu je otišao poprilično bolestan, muči ga jaka viroza: "Još uvijek neugodno kašlje, pogotovo kada siđe sa sprave, ali vjerujemo da će do petka biti sve OK. Inače, svi naši dečki su u odličnoj formi, skinuli su kilograme, izdefinirani su, lagani, samo još nedostaju sitni detalji da se sve posloži."

Bitan detalj mučio ih je već prvoga dana - nepoznate sprave.

"Parter je dosta tvrđi nego bilo koji od drugih proizvođača na kojima stalno treniramo i nastupamo, Možniku je preča u redu, ali mi smo uložili službeni prigovor zbog konja s hvataljkama. Prostor između hvataljki je premali. Kad se one maksimalno rašire mora biti 45 cm, a to ovdje nije moguće. To stvara problem i olimpijskom pobjedniku Krisztianu Berkiju, ali i našem Udeu koji također ima element "tri Rusa između hvataljki", a to se na ovom konju ne može napraviti. Zbog našeg prigovora Kinezi su bušili dodatne rupe na konju, ali i s tom preinakom nije dobro. Vidjet ćemo što će napraviti do petka." - javlja Vladimir Mađarević. Inače, hrvatski gimnastičari oduševljeni su tretmanom i organizacijom u Nanningu: "Nikada nismo vidjeli tako dobru organizaciju. Kao da smo na olimpijskim igrama! Grad od 7 milijuna ljudi diše za gimnastiku. Napravili su cijeli novi dio grada zbog ovog prvenstva, nove zgrade, parkove, vrtove... Šest mjeseci su testirali tisuće volontera kako bi ih izabrali nekoliko stotina da nam pomažu. Osjećamo se kao da smo dio nekog jako dobrog filma." - javlja iz Kine Vladimir Mađarević.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.