Hrvatski radio

Radio Osijek

Tri hrvatska finala

04.10.2014.

23:16

Autor: HRT WEB

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povijesni uspjeh gimnastičara na Svjetskom prvenstvu u Kini. Finala su izborili: Filip Ude i Osječanin Robert Seligman na konju s hvataljkama, te Mario Možnik na preči!

Povijesni uspjeh ostvarili su hrvatski gimnastičari plasiravši se u čak tri finala na Svjetskom prvenstvu u kineskom Nanningu - Filip Ude i Robert Seligman su u završnici na konju s hvataljkama, a Marijo Možnik na preči. Ude u finale ulazi kao četvrti, Možnik kao peti, a Seligman kao šesti.

"Iscrpljeni smo totalno. Dva dana smo u dvorani od osam ujutro do 22 sata. No, vrijedilo je. Od pet vježbača trojica su izborila finale. Još uvijek ne možemo vjerovati. Djeluje nestvarno. Do sada smo imali četiri finala na SP-u, a sada na jednom prvenstvu imamo tri. Cijeli tim je ponosan na njih. Bili su sjajni. A tek su počeli posao ovdje." - bio je oduševljen Vladimir Mađarević, predsjednik Tehničkog odbora sportske gimnastike HGS-a i trener Roberta Seligmana. Filip Ude je izborio finale usprkos zdravstvenim problemima koje je imao posljednjih dana: "Nije mi bilo lako ovo dvodnevno čekanje. Iako se nikada nije dogodilo da ocjena 15,533 ne bude dovoljna za finale, ali za sve postoji prvi put. Nadam se da ću do subote ozdraviti. Moj san je zlato, ali budući da skoro nisam niti nastupio, neću se ni s čim opterećivati. Niti se bojati ikoga. Sve je moguće." - kazao je Ude.

Možnik je naglasio kako je napokon izborio finale nakon što je dva puta bio deveti: "Ovo je moja treća sreća. Dva puta sam bio deveti, prva rezerva za finale SP-a, sada sam napokon uspio. Iako smo iz male Hrvatske, očitali smo lekciju mnogima. Ponosan sam na cijeli naš tim. Finale? Imam sada veće šanse za medalju nego što sam mislio. Ići ću sa svojom najjačom vježbom, ubaciti novi element Kovacs i pokušati sve da se još jednom svi zajedno veselimo."

Trener Marija Možnika Tigran Gorički je dodao: "Ovo je bio nedosanjani san. Ponosan sam na Marija i na sve dečke. Ovaj rezultat posvećujem svom ocu koji je nedavno preminuo, a koji me usmjerio u sport i bio jedan od najvećih Marijevih navijača. Žao mi je što se ne može veseliti s nama."

Finalisti:

Konj s hvataljkama: 1. Krisztian Berki (Mađ) 16.066, 2. Alexander Naddour (SAD) 15.633, 3. Sašo Bertoncelj (Slo) 15.558, 4. FILIP UDE (HRV) 15.533, 5. Cyril Tommasone (Fra) 15.500, 6. ROBERT SELIGMAN (HRV) 15.466, 7. Andrej Lihovicki (Blr) 15.333, 8. Daniel Keatings (VB) 15.333.

Preča: 1. Epke Zonderland (Niz) 15.600, 2. Kohei Uchimura (Jap) 15.200, 3. Chenglong Zhang (Kin) 15.166, 4. Nikolaj Kuksenkov (Rus) 15.133, 5. MARIJO MOŽNIK (HRV) 15.000, 6. Nile Wilson (VB) 14.900, 7. David Beljavski (Rus) 14.866, 8. Jossimar Orlando Calvo Moreno (Kol) 14.866.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.