Hrvatski radio

Radio Osijek

1. Dan OPG-ova u općini Ivankovo

17.10.2021.

14:56

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

S obzirom da je u općini Ivankovo preko 250 hektara pod voćnim nasadima u poljoprivredno poslovnoj zoni u Retkovcima i Prkovcima planira se izgradnja hladnjače za voće koja bi značajno mogla podignuti konkurentnost lokalnih proizvođača.

Na tom se prostoru otvara i mogućnost izgradnje svinjogojske farme, mini klaonice te objekta za preradu mesa, istaknuo je na 1. Danu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava načelnik općine Ivankovo Marko Milčević. Dodao je i kako je moguća uspostava tržice o čijoj će se potrebi otvaranja također izjasniti predstavnici čak 276 OPG-ova na tom području. "Općina Ivankovo donijela je Plan razvoja od 2019.-2027. godine te uskladila poslovni plan, što je preduvjet za daljnje ostvarivanje naših strateških ciljeva kad su u pitanju gospodarstvo i poljoprivreda. Naš je cilj razvijeno i odživo gospodarstvo koje želimo ostvariti kroz priorite razvoja poljoprivredne proizvodnje te povećanje konkurentnosti poljoprivrednog gospodarstva. Danas smo ovdje govorili o tri projekta. Predvidjeli smo dvije gospodarsko-poljoprivredne zone u Retkovcima i Prkovcima te uspostavu tržnice. Poljoprivrednicima smo također  kroz primjer proizvođačke organizacije PZ Jabuka HR prestavili što znači uspješno udruživanje kroz koje se ostvaruju veća konkurentnost i bolji prihodi. Smatram da mi kao općina moramo stvarati uvjete, a naša poljoprivredna gospodarstva moraju donijeti odluke u kojem se pravcu žele razvijati te što žele od svoje poljoprivredne proizvodnje. Uz ratarstvo imamo prostora i za razvoj povrtlarstva i voćarstva te stvaramo uvjete da se unaprijede i te poljoprivredne grane.  Također, našem stanavništvu želimo omogućiti konzumaciju kvalitetne i zdrave hrane. Kako naša općina ima oko 8000 stanovnika, a i zapadno od nas ima mjesta u kojima ne postoji tržnica, smatram da se zelena tržnica, na kojoj ćemo prodavati samo hranu proizvedenu na ovom prostoru, nameće kao nužnost". 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.