Hrvatski radio

Radio Osijek

11. Dan mimoza održan i u Osijeku

20.01.2018.

12:54

Autor: Monika Kralj

foto M.Kralj/HRT

foto M.Kralj/HRT

Foto: - / -

Uz simboličnu podjelu i prodaju cvjetova mimoze na središnjem osječkom trgu, dijeljen je edukativni materijali te su građani i informirani i savjetovani o mogućnostima sprječavanja i o ranom otkrivanju raka vrata maternice, cijepljenju protiv HPV-a i nacionalnim programima ranog otkrivanja raka.

11. Dan mimoza- Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice ujedno je najava 12. Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice 22.-28. siječnja. Manifestacija je održana u organizaciji Gradske lige protiv raka Osijek u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, KBC Osijek, DZ Osijek, IK Javor iz Osijeka, Mammae klubom Osijek, JaKa- Udruga žena oboljelih i liječenih od raka jajnika, LC Gea Osijek i Medicinskom školom Osijek. 

Bolest je to od koje, zahvaljujući današnjim mogućnostima u medicini i javnom zdravstvu te uzimajući u obzir mogućnosti i znanja u sprječavanju i mogućnostima ranog otkrivanja ove bolesti, ne bi smjela teoretski oboljeti niti umrijeti ni jedna žena u svijetu. Nažalost, stvarnost je još uvijek poražavajuća- upozoravaju organizatori manifestacije.

Rak vrata maternice četvrto je po učestalosti sjelo raka žena u svijetu.Od raka vrata maternice u Hrvatskoj svake godine oboli 330 žena, a umre ih oko 120. 

Od 2005. do danas u Osječko-baranjskoj županiji postupno se smanjuje broj novooboljelih žena, od vodeće pozicije na razini Hrvatske do današnjeg broja koji je na razini prosjeka Hrvatske, ali pri tome uz još uvijek visoku smrtnost. U Osječko-baranjskoj županiji je rak vrata maternice 8. najčešće sjelo raka u žena s 20 novooboljelih žena u 2014. godini, što čini 3,4% svih zloćudnih bolesti žena (gruba stopa 12,6/100.000). U 2015 i 2016 godini bilježi se i dalje visoka brojka novooboljelih (15 žena) ali dobrim dijelom bolest je otkrivena u najranijoj fazi bolesti. U 2014. umrlo je 15, u 2015. 8, a u 2016. 2 žene.

Od 1. prosinca 2012. godine u Hrvatskoj se provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice a  osnovni je cilj rano otkrivanje maligne bolesti ili pak promjena koje joj prethode, a program je namijenjen ženama  od 25 do 64 godine. Sve žene u ovoj dobi koje, po evidenciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, posljednje tri godine nisu obavile Papa test, pozvane su da se jave izabranom ginekologu na pregled. 

U Hrvatskoj je dostupno besplatno cjepivo protiv HPV, dokazano etiološki glavnog krivca za pojavu raka vrata maternice. Cijepljenje je predviđeno za djevojčice i dječake osmih razreda te stručnjaci apeliraju na roditelje da cijepe svoju djecu te i na taj način učinkovito, uz sve mjere koje nam stoje na raspolaganju, spriječe u budućnosti pojavu invazivnog raka vrata maternice.

U prilogu izjave: predsjednik Gradske lige protiv raka Osijek dr. sc. Neđeljko Knežević, koordinator Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice za OBŽ i VPŽ i tajnik Lige protiv raka Osijek dr. med. Nikola Kraljik, predsjednica udruge JaKa Veselinka Kastratović, župan Ivan Anušić i dogradonačelnik Osijeka Boris Piližota 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.