Hrvatski radio

Radio Osijek

130 godina tramvaja u Osijeku

10.09.2014.

12:44

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Osijek prije 130 godina dobio je osječku konjsku željeznicu, odnosno prvi tramvaj, ne samo u Hrvatskoj nego i u ovom dijelu Europe.

Baš 10. rujna te 1884. krenuo je konjski tramvaj. Tim je povodom u Tehničkom muzeju u Zagrebu 10. rujna  otvorena izložba fotografija osječkog konjskog tramvaja, ostvarena u suradnji s Udrugom za poljepšanje grada Moj Osijek, a autor je izložbe Vlado Pest.

GPP i Grad Osijek obilježili su 130. obljetnicu mimohodom tramvaja od Remize do Trga Ante Starčevića. 

Na toj prvoj liniji tramvajskog prijevoza u Osijeku danas su prometovala 4 osječka tramvaja, od najstarijeg sačuvanog, onog prvog električnog, do najnovijeg.

Od Osječkog dioničkog društva za konjsku željeznicu do Gradskog prijevoza putnika, dugo je putovanje, mnogo kilometara, krugova i putnika prošlo je osječkim prugama. Danas ih je oko 12 milijuna godišnje, od čega 70 posto u tramvajskom, a ostatak u autobusnom javnom gradskom prijevozu.  

 

Planovi za budućnost, naravno postoje. Gradonačelnik Ivan Vrkić najavio je do kraja godine vožnju tramvajem kroz Višnjevac, a dodatno bi se trebao povezati i tramvaj prema Jugu 2.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.