Hrvatski radio

Radio Osijek

139 godina za zločine u Trpinji

19.12.2014.

11:11

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ukuptno 139 godina zatvora dobila su desetorica nekadašnjih pripadnika srpskih paravojnih postrojba za ratni zločin u Trpinji. Najveće zatvorske kazne, po 20 godina, dobili su Stevo Pantić i Milisav Atanacković, dok je najmanju zatvorsku kaznu, pet godina, dobio devetooptuženi Miroslav Kovačević. Svi optuženici mirno su pratili izricanje presude, samo se petooptuženi Zoran Ranković, osuđen na 12 godina zatvora, uhvatio za glavu i u suzama nastavio pratiti sučevo obrazloženje presude.

Osuđeni su Stevo Pantić, Milisav Atanacković, Milenko Pantić, Zoran Gajanin, Simo Stević, Jerko Mičić, Đoko Stajić, Zoran Ranković, Željko Vuković i Miroslav Kovačević.

U nepravomoćnoj presudi županijskog suda u Osijeku stoji da su od rujna do studenog 1991. nezakonito uhićivali, privodili, zatvarali te fizički, psihički i seksualno zlostavljali te ubijali civile i ratne zarobljenike. Među strašnim zločinima za

Suđenje je počelo u listopadu ove godine, zbog ubojstva 43 osobe - 13 civila i 30 hrvatskih branitelja u okolici Trpinje.

Svi optuženici mirno su pratili izricanje presude, samo se petooptuženi Zoran Ranković, osuđen na 12 godina zatvora, uhvatio za glavu i u suzama nastavio pratiti sučevo obrazloženje presude.

Svi su optuženici na početku suđenja krajem listopada ove godine rekli kako nisu krivi za zločine za koje ih se tereti, a njihova obrana nastojala dokazati da nisu bili na mjestu zločina u vrijeme kada im se zlodjela pripisuju. Sudac je to ocijenio neuvjerljivim.

Sudsko je vijeće ispitao više od 70 svjedoka, a većina dokaznog materijala temeljila se na iskazima dvojice - "Bosuta" i Dragana Đurđevića, koje suoptuženici nazvali "liječenim alkoholičarima i psihičkim bolesnicima koji im se svojim iskazom tako svete ". Sudsko je vijeće prihvatilo svih pet točaka optužnice, a kazne su primjerene težini kaznenih djela, izjavio je državni odvjetnik Miroslav Kraljević. “Mislim da je sudsko vijeće učinilo dobru ocjenu i procjenu svih dokaza i ova presuda, ako ovakva i ostane, potpunoadekvatna svemu što se događalo u ovome postupku“, rekao je Kraljević.

Optuženici su uhićeni u Trpinji brzom policijskom akcijom sredinom srpnja prošle godine i vrijeme provedeno u pritvoru oduzet će im se od zatvorske kazne koju su dobili.

<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.