Hrvatski radio

Radio Osijek

20. obljetnica županijske Obrtničke komore

08.12.2014.

14:35

Autor: Samir Klasiček

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na današnji dan prije 20 godina osnovana je Obrtnička komora Osječko-baranjske županije. Obljetnica je proslavljena skupom i dodjelom priznanja u HGK-u, Županijskoj komori Osijek.

Predsjednik županijske Obrtničke komore Dragutin Grabrović ističe da su, unatoč krizi, obrtnici i dalje najveći poslodavac u Županiji: trenutačno je nešto manje od 4 tisuće aktivnih obrta, a – zajedno s poslodavcima - uposlenih je 8.500. No, porazni su pokazatelji o broju zatvorenih obrta, a obrtnici se žale da im je Ministarstvo poduzetništva i obrta, umjesto majkom, postalo maćehom.

- U posljednjih je 6 godina preko 1.000 obrta i 3.500 uposlenika manje. Ministarstvo poduzetništva i obrta, koje smo toliko željeli, pokazalo se lošim za obrtnike. Zakon o obrtu nije donio ništa nova, a 'nož u leđa'  su i predstečajne nagodbe – rekao je Grabrović.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec upozorio je pak na prenormiranost zakonskih akata. Velikim problemom drži i to što obrtnici nisu imali primjerenu potporu u prilagodbi europskome tržištu.

- Nismo jačali konkurentnost i nespremni smo ušli u Europsku uniju. Izgubili smo poslove u Hrvatskoj, a uopće nismo razmišljali o tome da trebamo preuzeti novo tržište – rekao je Ranogajec.

No, unatoč svemu, obrtnici se i dalje pokazuju najžilavijim segmentom našeg gospodarstva. Najzaslužnijim obrtnicima, pojedincima i institucijama, koji su svojom aktivnošću dali izniman doprinos razvoju obrta, uručena su priznanja. Zahvalnicu županijske Obrtničke komore primili su Krešimir Bubalo te Osječko-baranjska županija, a priznanja Hrvatske obrtničke komore dodijeljena su Vesni Puhanić, Ivanu Kulešu, Ladislavu Lukavcu, Gradu Našicama, Zoranu Vitezu, Zlatku Ravliću, Ivanu Galičiću, Darku Kneževiću i Andriji Pleliju.

Na proslavi obljetnice, počasnim je predsjednikom Obrtničke komore Osječko-baranjske županije proglašen Karlo Mišković, koji je u četiri mandata bio na njezinu čelu.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.