Hrvatski radio

Radio Osijek

23. obljetnica sloma obrane Lušca

02.11.2014.

12:29

Autor: Radio Osijek - Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen-križa u vukovarskom naselju Lužac danas je obilježena 23. obljetnica sloma obrane te vukovarske gradske četvrti, gdje je nakon okupacije Jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojba, ubijeno 59 hrvatskih branitelja i civila iz Lušca.

Kod Spomen-križa na Lušcu počast ubijenima dale su njihove obitelji, čelnici grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije te braniteljske udruge i udruge stradalnika proizašle iz Domovinskog rata. Za ubijene branitelje i civile i sve žrtve srpske okupacije molitvu je predvodio fra Vjenceslav Janjić dok su prigodni program izveli učenici vukovarske Osnovne škole Dragutina Tadijanovića.

Okupacija Lušca u bitki za Vukovar smatra se i početkom sloma tromjesečne obrane grada. Tada je jugosrpski agresor vojnim postrojbama izbio na Priljevo i do obale Dunava, razlomio do tada jedinstvenu i uspješnu obranu grada Vukovara te presjekao komunikaciju između branitelja Borova naselja od onih iz samoga Vukovara, napose Sajmišta i Mitnice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.