Hrvatski radio

Radio Osijek

30. obljetnica Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek

09.10.2021.

13:46

Autor: Radio Osijek / Hina / IF

foto: D. Vračević / HRT

foto: D. Vračević / HRT

Foto: - / -

Sa sportskim i poljoprivrednim zrakoplovima među prvima su se uključili u obranu. Tijekom opsade Vukovara '91. vod je napadao neprijatelje improviziranim, takozvanim bojler-bombama i gradu dostavljao opremu i medicinsku pomoć. Na obilježavanju obljetnice bio je i predsjednik Zoran Milanović.

Samostalni zrakoplovni vod Osijek osnovan je 8. listopada, iako su okupljanja pilota, sportskih i poljoprivrednih zrakoplova počela i ranije. Tijekom opsade Vukovara 1991. vod je napadao neprijateljske položaje improviziranim, takozvanim bojler-bombama i gradu dostavljao opremu i medicinsku pomoć.

Poljoprivredni avion Antonov AN-2 oboren je 2. prosinca '91., iznad Otoka kraj Vinkovaca. Poginuli su osnivač voda i pilot Marko Živković, pilot Mirko Vukušić te padobranci Ante Plazibat i Rade Griva. Do tada su, u nešto manje od dva mjeseca, hrabri hrvatski letači obavili 35 borbenih letova tijekom kojih je izbačeno 68 bombi i 17 kovčega s 2 tone pomoći za Vukovar. Vod je ponovno kratko reaktiviran 1993. za prijevoz ranjenika iz Slavonije u Zagreb.

Na obilježavanju 30. obljetnice osnutka osječkog Samostalnog zrakoplovnog voda u Sportskoj zračnoj luci Osijek-Čepin, predsjednik Milanović podsjetio je kako je na jučerašnji dan 1991. godine Hrvatsku proglasila neovisnost, što je i dan osnivanja ovog samostalnog voda.
Ističe kako su postrojbe osnovane u jesen 1991. godine činili ljudi koji su obranili Hrvatsku od nasrtaja, te divljačkoga ubilačkog napada.
To su ti malobrojni ljudi, a ovi koji su letjeli, to je posebna sorta ljudi, o kojima ne mogu govoriti nego sa strahopoštovanjem, poručio je predsjednik Milanović.
To trebamo znati i ponavljati, ne zato da nam drugi ne bi pisali povijest, jer im je to uzalud, zato što mi znamo istinu, da je Hrvatsku, kada je bilo najteže, obranilo malo dobrih ljudi. To treba govoriti djeci, i onima koji tada nisu bili rođeni i koji, nadam se, žele ostati u Hrvatskoj i graditi je. To je pitanje duga časti i kulture srca nas kao nacije i kao građana, istaknuo je predsjednik Milanović.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je kako su članovi osječkog Samostalnog zrakoplovnog voda u prvim danima agresije na Hrvatsku odigrali presudnu ulogu u stvaranju hrvatskih zrakoplovnih postrojbi. Podsjetio je kako su letjeli u avionima, koji ni po jednoj osobini nisu bili borbeni, i u takvim avionima obavili više od 30 borbenih i humanitarnih letova, s ciljem pomoći tada napadnutom Vukovaru.
Osječko-baranjski župan Ivan Anušić istaknuo je kako je potrebno govoriti kako se Hrvatska obranila 1991. godine, posebice o ljudima koji su to radili u noćnim letovima, bez prave navigacijske opreme, pokušavajući pomoći onima kojima je to bilo najpotrebnije, pri čemu su četiri pripadnika voda izgubila živote.
Trebamo učiti generacije koje dolaze kako smo obranili Hrvatsku, ne dozvoliti da nam drugi pišu i revidiraju povijest te tako omalovažavaju sve one koji su branili Hrvatsku, poručio je Anušić.

U spomen na poginule branitelje vijence kod spomen-obilježja "Krilo" položili su članovi njihovih obitelji, predsjednik i izaslanstva državnih i lokalnih vlasti te udruga iz Domovinskog rata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.