Hrvatski radio

Radio Osijek

30. obljetnica stradanja i progonstva u Iloku

17.10.2021.

21:51

Autor: Davor Lončarić

30. obljetnica stradanja i progonstva u Iloku

30. obljetnica stradanja i progonstva u Iloku

Foto: - / -

Obilježena je 30. obljetnica progonstva Iločana i stanovnika okolnih mjesta koji su 17. listopada 1991. pod prijetnjom JNA bili prisiljeni napustiti svoje domove i otići u progonstvo . .

Ispred zgrade gradske uprave krenula je kolona sjećanja koju su Iločani formirali osobnim automobilima, u znak sjećanja na kolonu automobila, traktora, prikolica, kamiona i ostalih vozila kojima su Iločani i stanovnici Tovarnika, Bapske, Šarengrada, Opatovca, Mohova u drugih napuštali svoje domove.

Prije 30 godina u koloni se našlo oko 10 tisuća stanovnika iločkog područja, od kojih je bilo oko četiri tisuće Iločana, a ostali su bili mještani drugih mjesta. Svi oni napustili su Ilok te preko mosta s Bačkom Palankom ušli u Srbiju odakle su u Hrvatsku ponovno ušli kod Lipovca i završili u progonstvu diljem Hrvatske.

Kod spomenika "Svjetlost dolazi", polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća prisjetili su se toga dana, i svojih najmilijih.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije vijenac je položio župan Damir Dekanić te zamjenik župana Franjo Orešković.
"Bila je to mudra odluka jer se Ilok nije mogao braniti. Bio bi to novi hrvatski Vukovar na istoku Hrvatske", ocijenio je župan Dekanić,  rekavši kako se u Ilok mora više ulagati, a kao jedan od najvažnijih projekata spomenuo je gradnju iločke Srijemske transverzale, koja će Grad Ilok povezati s autocestom Zagreb-Lipovac.

Vijence su položila i svijeće zapalila i izaslanstva Vlade RH, Grada Iloka, te stradalničkih i braniteljskih udruga iz Domovinskog rata.

Molitvu je predvodio iločki župnik fra Grgur Blažević, a u iločkoj župnoj crkvi sv. Ivana Kapistrana služena je sveta misa zahvalnica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.