Hrvatski radio

Radio Osijek

32. obljetnica osnutka 3. Gardijske brigade Hrvatske vojske "Kuna"

29.04.2023.

15:22

Autor: Krunoslav Inhof

32. obljetnica osnutka 3. Gardijske brigade

32. obljetnica osnutka 3. Gardijske brigade

Foto: Krunoslav Inhof / HRT Radio Osijek

Treća gardijska brigada "Kune" obilježila je u subotu 32. obljetnicu osnutka. "Kune" su ponos Slavonije, ali i cijele Hrvatske, koju su branili od krajnjeg istoka do juga, dajući svoj doprinos u obrani i oslobađanju na bojištima diljem naše Domovine. 392 su pripadnika "Kuna" poginula, 1088 je ranjeno, dok se 15 još vode kao nestali.

Galerija
32. obljetnica osnutka 3. Gardijske brigade, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek
32. obljetnica osnutka 3. Gardijske brigade, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio OsijekMladen Kruljac, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek

Legendarne "Kune" imale su težak ratni put. U obrani Slavonije poseban je teret iznijela 4. bojna 3. gardijske brigade u Vukovaru: "Na današnji smo dan smo tužni, ali i ponosni. Vukovarska bojna ima najviše poginulih, Od 303 pripadnika čak 89 je poginulo, a još se 9 vode kao nestali. Mi smo uz policiju tada bili jedina legalna vojska, tako da smo išli gdje god je bilo najteže. Držali smo sve, od Mitnice, Borova Naselja do Sajmišta", rekao je predsjednik Udruge veterana 4. vukovarske bojne 3. gardijske brigade Zvonko Rajić i dodao kako su akcije Maslenica, obrana zadarskoga zaleđa i Bljesak dio su njihovoga ratnog puta.


Polaganju vijenaca, među ostalima, nazočio je i ratni zapovjednik brigade umirovljeni general Mladen Kruljac podsjetio je kako je 3. Gardijska brigada, uz ostalo, sudjelovala u brojnim borbenim operacijama u istočnoj Slavoniji, te u vojno redarstvenim akcijama "Maslenica", "Bljesak" i "Oluja". Istaknuo je kako je potrebno stalno se prisjećati ratnog puta postrojbe i promicati istinu o Domovinskom ratu, između ostalog "i zbog pojedinih lokalnih moćnika koji su gluhi i preskaču taj dio povijesti i ne dolaze na ovakve obljetnice. Imali smo velike gubitke ponosni smo na ratni put brigade isto tako smo sjetni i s pijetetom se prisjećamo svih 392 poginula i 15 nestalih", rekao je Kruljac i napomenuo kako je i preko 1.000 pripadnika postrojbe je ranjeno, a pripadnik 3. Gardijske brigade bio je i osječko-baranjski župan Ivan Anušić: "Velika je obljetnica zasigurno jedne velike Brigade koja je dala najviše poginulih u Domovinskom ratu. Malo se o tome zna i malo se govori o tome da je 3. Gardijska brigada dala najviše života i da je ratovala diljem Hrvatske i branila gdje god je trebalo."

Galerija
32. obljetnica osnutka "Kuna", Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek
32. obljetnica osnutka 3. Gardijske brigade Hrvatske vojske, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek32. obljetnica osnutka 3. Gardijske brigade Hrvatske vojske, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek

Svečanoj akademiji u osječkom Domu Hrvatske vojske pridružio je i ministar obrane Mario Banožić, kao izaslanik predsjednika Vlade, a istaknuo je kako o Domovinskom ratu trebaju učiti generacije koje nisu doživjele rat i ratne strahote. Iako se, dodao je, 20 godina nakon Domovinskog rata vodila politika da se Hrvatska vojska mora smanjiti i nije se ulagalo u materijalne resurse Vlada Andreja Plenkovića jasno je poručila da Hrvatska vojska ne smije izgubiti niti jednu sposobnost, te da se mora vratiti dostojanstvo hrvatskom vojniku: "Puno puta kažem da vojska nije poligon za politiku, na žalost u mnogim situacijama to je nemoguće izbjeći, ali hvala svima Vama koji to trpite zajedno sa mnom. Siguran sam da ćemo doći do konačnog cilja, a to je da ćemo imati razvijene sposobnosti ratnog zrakoplovstva, kopnene vojske i hrvatske mornarice", poručio je ministar Banožić, a o "Kunama" istaknuo: "3 gardijska brigada Kune dala neizmjerljiv doprinos osobito u ovim danima koji su ispred nas govorim o Bljesku oslobađanju Zapadne Slavonije tako doprinijela zajedno s ostalim gardijskim brigadama da danas živimo u sigurnoj cjelovitoj državi koja je članica Europske unije i članica NATO-a."


U sklopu proslave služena je sveta misa u donjogradskoj crkvi Preslavnog imena Marijina. Kod spomen obilježja poginulim pripadnicima postrojbe u osječkom sveučilišnom Kampusu vijence su položili članovi obitelji poginulih branitelja, Udruga veterana 3. Gardijske brigade, izaslanstva državnih i lokalnih vlasti te udruga iz Domovinskog rata. U poslijepodnevnim satima organizirano je prigodno druženje na streljani Pampasu.


Ministar Mario Banožić

Mladen Kruljac

Miljenko Kolobarić

Župan Ivan Anušić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.