Hrvatski radio

Radio Osijek

600 ljudi brani nasipe u naselju Karašica

21.09.2014.

14:56

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Naselje Karašica, okruženo sa svih strana vodom, noćas je branilo gotovo 600 ljudi, postavljeno je dodatnih 15.000 vreća sa pijeskom. Bilo je kritično, ali sada je stanje pod nadzorom. Potvrdio je to na današnjoj sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje njegov predsjednik i župan Vladimir Šišljagić ocjenjujući da će kritično biti još 2 do 3 dana.

Stanje je bilo kritično, a sve je počelo sinoć nešto prije 20 sati. Nasip oko naselja Karašica popustio je na dva mjesta i spašavalo ga je 320 pripadnika Hrvatske vojske, 98 vatrogasaca, 133 interventna policajca iz svih pet slavonskih županija, koji su  spremni za potpunu evakuaciju ljudi. Tu su i djelatnici Specijalne jedinice policije koji dežuraju u desantnim čamcima u slučaju potrebe spašavanja. Za sada su na tom području samo oni koji mogu braniti naselje od poplave. Danonoćno na izbacivanju vode radi 20 crpki. Nasipi su za sada spašeni, ali ih na cijelom području treba nadzirati zbog natopljenosti i siline vode koja i dalje raste. Stalna su dežurstva  na području Belišća, Petrijevaca, Valpova i Miholjca, gdje je Drava pala za 30 centimetara. Poplavljeno je i nekoliko vikendica uz rijeku Vučicu. Štete će se procjenjivati i zbrajati kada se voda povuče i sigurno će biti velike. Osijek se priprema za vodni val, za sada nije bilo nikakvih intervenicja. Vodostaj je u 15 sati iznosio 442 cm.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.