Hrvatski radio

Radio Osijek

70. obljetnica bitke kod Batine

28.11.2014.

19:00

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Cijela je Baranja u Drugome svjetskom ratu oslobođena 29. studenoga 1944, a u borbama je poginulo više od 1500 pripadnika Crvene armije i 478 boraca 51. vojvođanske udarne divizije. U povodu 70. obljetnice bitke polažu se vijenci kod Spomenika pobjede u Batini, a u Belom Manastiru održava se prigodna akademija.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Batini iskazuje se  počast vojnicima poginulim krajem studenog u borbama kod Batine. Batinska je bitka jedna od najtežih tijekom II. svjetskog rata u ovom dijelu Europe - u zajedničkoj akciji postrojbi III. ukrajinskog fronta Crvene armije i Glavnog štaba narodnooslobodilačke vojske te partizanskih odreda Vojvodine, a u sastavu velike operacije za oslobađanje južne Mađarske i Budimpešte, nakon višednevnih borbi od 11. do 22. studenoga 1944. prebačene su sovjetske i jugoslavenske postrojbe s lijeve na desnu obalu Dunava, iz Bačke u Baranju, te je oslobođena Batina koju su držale jake i dobro utvrđene njemačke snage. Cijela Baranja oslobođena je 29. studenoga, a u tim je borbama poginulo više od 1500 pripadnika Crvene armije i 478 boraca 51. vojvođanske udarne divizije.



 Osma vojvođanska brigada       Porušeno selo Batina nakon bitke

Na mjestu najžešćih borbi (tzv. krvava kota 169) podignut je spomenik Crvenoj armiji u sklopu kojega je i zajednička grobnica s posmrtnim ostacima 1297 njezinih vojnika, a na tom se mjestu svake godine na Dan pobjede odaje počast batinskim žrtvama. U Vukovaru je, pak, na Novom groblju podignut spomenik kod zajedničke grobnice u kojoj su pohranjeni posmrtni ostaci 1027 bugarskih vojnika poginulih u II. svj. ratu, također u sklopu Crvene armije, te su i na tom mjestu položeni vijenci, a tim je činom ujedno završeno obilježavanje Dana bugarske vojske koji se slavi 6. svibnja, na blagdan sv. Georgija.

                             Detalji Spomenika pobjede u Batini

Tijekom studenoga 1944. pri prelasku Dunava poginulo je oko dvije tisuće pripadnika Crvene armije i partizanskih postrojba, a pobjedom u toj bitki stvoreni su preduvjeti za oslobođenje Baranje od njemačke okupacije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.