Hrvatski radio

Radio Osijek

92 posto odziv pričuvnog sastava

08.11.2014.

15:22

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na osječkom Pampasu danas su se prvi puta postrojili pripadnici pričuvnog sastava Oružanih snaga Republike Hrvatske. Svečano je postrojena 1. pješačka pričuvna bojna. Pričuvnici su se posljednji puta podizali 1999. godine.

„Osječani s današnjim odzivom koji je preko 92 posto pokazuju da su spremni, ako bude trebalo braniti domovinu, pomoći civilnom stanovništu, ali i obavljati sve one zadaće koje izvršavaju oružane snage“ istaknuo je prilikom postrojavanja načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Drago Lovrić. "Pokazali su to i u obrambenom Domovinskom ratu. I moja rodbina se branila ovdje u Osijeku i ja sam ponosan na Osječane i na Slavoniju." 

Angažiranjem pričuvnika, odnosno razvrstavanjem pričuve osigurava se ukupna obrambena sposobnost Oružanih snaga Republike Hrvatske za provedbu redovnih i izvanrednih zadaća, a istovremo se podiže i sposobnost reagiranja na različite opasnosti te prirodne katastrofe u Hrvatskoj. Ustrojava se dvanaest postrojba pričuve u kojima će biti razvrstano dvadesetak tisuća pričuvnika. „Pored ove razvrstane, postoji i ona nerazvrstana u koju može biti pozvan svaki građanin RH, ako postoji potreba za obranom. No, smatramo da s aktivnim sastavom i ovom pričuvom možemo odgovoriti svim potrebama“, dodao je Lovrić.

Od pozvanih 650 pripadnika pričuvnog sastava OSRH na postrojavanju je bio 591 pripadnik, istaknuo je bojnik Jadranko Jambrec, časnik Službe za odnose s javnošću MORH-a. Naglasio je kako je postrojavanje organizirano u skladu s odredbama Zakona o obrani, a organiziralo ga je Ministarstvo obrane i Oružane snage s ciljem osiguranja ukupne obrambene sposobnosti OSRH za provedbu redovnih i izvanrednih zadaća. Želi se postići sposobnost reagiranja na razne opasnosti i prirodne katastrofe, rekao je Jambrec. Osnivanje se provodi u nekoliko faza, a u prvoj fazi za potrebe popune jedne pričuvne bojne. Osim u Osijeku, ove godine obavit će se postrojavanje vojnih obveznika i u Dubrovniku.
Za popunu vojničkih dužnosti pozivani su vojni obveznici mlađih godišta, do 35 godina, a za popunu dočasničkih i časničkih dužnosti pozivani su vojni obveznici starijih godišta, do 55 godina. Pričuvnici su danas zadužili vojnu opremu bez naoružanja. Svečanosti postrojavanja pričuvnog sastava OSRH nazočna je, među ostalima, bila i Sunčana Vukelić, pomoćnica ministra obrane, te brojni drugi visoki predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga. Nakon postrojavanja i preuzimanja vojne opreme, organizirano je druženje uz vojnički grah.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.