Hrvatski radio

Radio Osijek

A-HSP kazneno prijavio Đapića; Đapić optužbe nazvao nebulozama

27.01.2015.

17:44

Autor: Radio Osijek/ HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Autohtona-Hrvatska stranka prava (A-HSP) kazneno je prijavila Antu Đapića zbog ubojstva dopredsjednika Hrvatske stranke prava Ante Paradžika 1991. te je predložila da se u istrazi ispitaju Josip Manolić, Dobrislav Paraga i Ruža Tomašić.

A-HSP navodi u kaznenoj prijavi da ubojstvo nema zastare a da je iz "dokaza" koje je iznio tadašnji državni dužnosnik Josip Manolić vidljivo da je Đapić sudjelovao u pripremi političkog ubojstva Ante Paradžika. Ta stranka pritom se poziva na intervjuu u kojem je Josip Manolić ovih dana rekao Nacionalu da su prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ratni ministar obrane Gojko Šušak i Ante Đapić zaključili da "treba izolirati ono što je najekstremnije, a one koji će se i dalje hvatati mača, znate kako se kaže, tko se mača laća...". Kako navodi A-HSP Manolić je u tom intervjuu rekao da je Franjo Tuđman došao do zaključka da se protiv HSP-a neće moći boriti pravosudnom represijom i da mora tražiti druga rješenja. "I našao je političko rješenje, a to je bio dogovor između njega, Ante Đapića i Šuška da odstrane ono što je najekstremnije u tom HSP-u, poput Parage i Paradžika koji je kasnije likvidiran". "Zbog toga je i došlo do poznatog HSP-ova sabora u Kutini na kojem je Paraga bio izoliran, a stranku je preuzeo Đapić. Tako su stvoreni uvjeti da se može surađivati s HSP-om na jednoj državotvornoj liniji suverene države", rekao je Manolić u intervjuu, koji je A-HSP priložio kaznenoj prijavi. A-HSP zaključuje kako je Paragu i Paradžika trebalo izolirati kako ne bi imali nikakav utjecaj na stranku i da je preuzmu ljudi, a preuzeo ju je Đapić, koji će biti tolerantni prema HDZ-u. A-HSP se poziva i na tvrdnje Parage da je u rujnu 1991. na poziv Željka Šelandića u društvu s Paradžikom došao u jednu trgovinu, gdje ih je dočekala Ruža Tomašić koja je u to vrijeme radila u uredu Josipa Perkovića na osiguranju Tuđmana. Navodno im je rekla da je Tuđman izdao nalog da ih se likvidira i zamolila da nikome ne govore o tom sastanku.Ante Paradžik je ubijen nepuna dva tjedna nakon tog sastanka, navodi A-HSP u kaznenoj prijavi. Dodaje da Franjo Tuđman i Gojko Šušak nisu među živima a da Đapić uživa u saborskoj mirovini sa funkcijom predsjednika Gradskog vijeća u Osijeku.

Predsjednik osječkoga Gradskog vijeća i bivši član Hrvatske stranke prava (HSP) Anto Đapić izjavio je kako je, kad je u utorak navečer na nekim portalima pročitao vijest o prijavi Autohtone - Hrvatske stranke prava da je umiješan u ubojstvo Ante Paradžika, bio preneražen te da se doslovce "krstio lijevom i desnom rukom". Đapić je rekao da takve nebuloze još nikada nije čuo. "Nemam komentar jer bi svaka riječ samo naružila uspomenu na Antu Paradžika, hrvatskog viteza i heroja", istaknuo je Đapić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 h

FEBIRE

FEBIRE