Hrvatski radio

Radio Osijek

A. Mrak-Taritaš:" Rušimo 150 kuća oštećenih u poplavi"

01.07.2014.

09:44

Autor: Radio Osijek/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš izjavila je kako idući tjedan počinje rušenje kuća u županjskoj Posavini, oštećenih u poplavi, a predviđeno je rušenje oko 150 kuća. Od utorka ured Ministarstva u Drenovcima.

 

"Na popisu imamo 666 zgrada koje su oštećene i na neki način opasne za život, no do temelja će ih se rušiti oko 150. Ostale ćemo rekonstruirati i probati obnoviti", najavila je ministrica Mrak Taritaš. Dodala je kako je obnova objekata na tom području već započela te su napravljeni potrebni pripremni radovi, a od utorka će na terenu biti i inspektori Ministarstva, koji će imati ured u školi u Drenovcima. Radi boljeg informiranja građana tiskano je i 3000 letaka sa uputama što trebaju učiniti."U četvrtak će na sjednici Vlade biti usvojen program obnove nakon što je na snagu stupio Zakon o obnovi na poplavljenom području, a u subotu ćemo organizirati tribinu u 12 sati za građane koje ćemo upoznati s hodogramom aktivnosti", naglasila je ministrica. Dodala je kako postoje tri programa za obnovu oštećenih objekata.

    

                       Oštećene kuće, fotografija M. Lačanin, HRT

Jedna varijanta predviđena je za 1. i 2. kategoriju oštećenja a riječ je o objektima koje će vlasnici sami obnavljati te će, ovisno o oštećenju, dobiti između 40 i 70 tisuća kuna. Pritom će im, navodi Mrak Taritaš, odmah biti isplaćeno pola novca, a pola kada radovi budu obavljeni i kada službe Ministarstva utvrde da su napravljeni. Oni, pak, koji ne žele ili ne mogu sami obnavljati objekte, ući će u program sanacije zajedno s onim objektima koji imaju oštećenja konstrukcije. Treća varijanta programa obnove odnosi se na zgrade koje treba rušiti i na gradnju novih objekata, što započinje idući tjedan. Obnova kuća oštećenih u poplavi u županjskoj Posavini financirat će se novcem od legalizacije. "Na računu je oko 200 milijuna kuna. No, ako to ne bude dovoljno, možda ćemo morati odustati od nekih drugih projekta", kazala je ministrica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.