Hrvatski radio

Radio Osijek

Akcija Baranja 1992 - Barem da su nas pustili!

03.04.2018.

21:09

Autor: Željko Kovačević

foto Ž. Kovačević

foto Ž. Kovačević

Foto: - / -

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Valpovštine organizirala je na 26. obljetnicu najveće bitke 107. brigade Hrvatske vojske – Akcije Baranja, program u znak sjećanja na poginule branitelje koji su tog dana krenuli u akciju oslobađanja Baranje.

Osim polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod spomenika 107. brigadi HV-a dio programa obilježavanja bila je i Memorijalna utrka “Život za život” koju je krenula iz Belog Manastira te Misa zadušnica u crkvi svetog Josipa Radnika u Belišću. U koloni sjećanja koja je krenula iz Belišća od mosta do spomenika 107. brigadi HV-a okupili su se obitelji poginulih pripadnika Vukova s Drave, njihovi suborci, predstavnici gradova, županije i izaslanici: predsjednice Hrvatske, predsjednika Vlade, predsjednika Sabora te izaslanika ministra hrvatskih branitelja: general Slavko Barić, Tomislav Ivić, Ivan Anušić i Ivan Vukić

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i potpredsjednika Vlade i ministra obrane Tomislav Ivić je rekao kako možemo biti ponosni na sve pripadnike 107. brigade Hrvatske te kako je oko same bitke dosta kontroverzi: "Po završetku akcije smijenjen je zapovjednik operativne grupe general Gorinšek. To je trebala bii jedna veća akcija, nažalost sve se svelo na 107. brigadu i dan danas se pitamo zašto je to bilo tako. Stosedma je vrhunski odradila posao, a drago mi je da se svake godina odazove veliki broj boraca i sugrađana na dan kada se sve to dogodilo prije 26. godina."

Izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora, osječko – baranjski župan Ivan Anušić se isto zapitao zašto se akcija nije dovršila, dodavši: "To su bila vremena u kojima smo se okupili sa svih strana i bez posebnog vojnog iskustva, neopremljeni, išli boriti protiv treće vojne sile u Europi. Nažalost puno je suboraca izgubilo živote, a na nama je da se nađemo na obljetnicama, položimo vijence i zapalimo svijeće, kako se ova akcija druge iz Domovinskog rata nikada ne bi zaboravile!"

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i prvi zapovjednik 107. brigade hrvatske vojske, general u mirovini Slavko Barić je rekao kako je to tužan dan za Valpovštinu te da se zbog svih onih koji su dali živote u akciji trebamo svake godine okupljati na istom mjestu.

"Ovako već deset godina obilježavamo to mimohodom i dodatnim programom. Uključujemo i osnovnoškolce, i srednjoškolce da im prenesemo što se ovdje dogodilo 03. travnja 1992 i da se to nikad ne zaboravi!"- rekla je Krunčica Rupić predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinksog rata Valpovo-Belišće.

"Bio im je Batinski most uzak kad smo mi odavde krenuli, bar da su nas pustili!" - rekao je Mihajlo Varžić, pripadnik 107. brigade HV-a i vukovarski dragovoljac. Tijekom akcije poginulo je 15 hrvatskih branitelja, jedan se još uvijek vodi kao nestali, a 85 pripadnika 107. brigade HV-a je u toj akciji ranjeno.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.