Hrvatski radio

Radio Osijek

Akcija Unikoma "Bio sam otpad sad sam kompost"

20.05.2022.

14:16

Autor: Radio Osijek

Akcija Unikoma "Bio sam otpad sad sam kompost"

Akcija Unikoma "Bio sam otpad sad sam kompost"

Foto: Krunoslav Inhof / Radio Osijek

Odvajanjem biootpada osječki je Unikom u 2021. godini uz pomoć sugrađana proizveo 8.500 tona visoko kvalitetnog komposta. Eko akcijom "Bio sam otpad sad sam kompost" Unikom nagrađuje najsavjesnije Osječane dodatnim uređivanjem okoliša kako bi im zahvalili na uspješnom odvajanju otpada. Kako je istaknuo Stevo Anetić iz Unikoma, danas je uređen okoliš za stanare zgrada iz Trpimirove 4, Vukovarske 124 i Vijenca Petrove Gore 8.

Odvajanjem biootpada Unikom je u 2021. godini sakupio 8.500 tona biootpada i proizveo visoko kvalitetni kompost I klase. Kako bi građani osjetili dobrobiti odvajanja otpada i bili nagrađeni za svoj trud, Unikom je projektom ''Bio sam otpad sad sam kompost'' organizirao hortikulturno uređenje okoliša u suradnji sa stanarima zgrada koji su značajno doprinijeli razvrstavanju otpada. Za provedbu projekta Unikom je osigurao alat, kompost za uređenje travnjaka i sadni materijal za stanare koji će se uključiti u projekt. Analizirajući postignute rezultate u odvojenom sakupljanju biootpada u 2021. godini, u sklopu projekta Unikom je odlučio nagraditi stanare zgrada na adresama Trpimirova 4,4a,4b, Vukovarska 124 i Vijenac Petrove Gore 8.

Na primjeru navedenih zgrada značajno je smanjen zaduženi volumen spremnika za miješani komunalni otpad. Smanjenjem volumena zaduženih spremnika smanjila se i količine proizvedenog miješanog komunalnog otpada te je u 2021. iznosila 186 kg/stanaru što je više od 50% manje u odnosu na prosječnu količinu koju stvara svaki stanovnik RH a koja iznosi 416 kg/stanovniku.

Više o današnjoj akciji poslušajte u javljanju Leteće ekipe Radio Osijeka.

Javljanje Leteće ekipe Radio Osijeka

Galerija
Akcija Unikoma "Bio sam otpad sad sam kompost", Foto: Krunoslav Inhof/Radio Osijek
Akcija Unikoma "Bio sam otpad sad sam kompost", Foto: Krunoslav Inhof/Radio OsijekAkcija Unikoma "Bio sam otpad sad sam kompost", Foto: Unikom/OsijekAkcija Unikoma "Bio sam otpad sad sam kompost", Foto: Unikom/OsijekAkcija Unikoma "Bio sam otpad sad sam kompost", Foto: Unikom/OsijekAkcija Unikoma "Bio sam otpad sad sam kompost", Foto: Unikom/OsijekAkcija Unikoma "Bio sam otpad sad sam kompost", Foto: Unikom/Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.